U trendu

Teodorović: Preispitivanje doktorata mora da počne od Jorgovanke Tabaković

Akademik Dušan Teodorović uputio je javni poziv ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću da započne preispitivanje plagijata doktorata počevši od disertacije guvernerke Jorgovanke Tabaković.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Teodorović je rekao da je neophodno da se u zemlji pokrene pitanje plagijata doktorskih disertacija državnih funkcionera i tim povodom ministru je ponudio pomoć.

„Smešno je da to radi ministar, ali ako je to već tako, predlažem gospodinu ministru da odmah pokrene pitanje doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković. To bi bilo vrlo interesantno. Mogu da mu budem na raspolaganju i da mu dam svu potrebnu dokumentaciju“, rekao je Teodorović.

Teodorović je ocenio da je sve što je uradjeno sa novim Zakonom o visokom obrazovanju toliko strašno, da bi državni univerziteti morali da odgovore generalnim štrajkom, sada i odmah.

On je pozvao univerzitete na generalni štrajk jer smatra da je glavni cilj vlasti potpuna kontrola kompletnog sistema obrazovanja.

„Mislim da je osnovni cilj da se stvori zakon o kontroli univerziteta, a ne Zakon o univerzitetu. To je zakon o tome kako će država i postojeća vlast na najbolji način, preko Nacionalnog saveta, da kontroliše univerzitete i fakultete“, rekao je Teodorović.

Prema njegovi rečima, od primedbi koje su članovi Srpske akademije i umetnosti uložili na predlog zakona o visokom obrazovanju uglavnom ništa nije usvojeno.

On je ocenio i da u Srbiji postoji sunovrat visokog obrazovanja i nauke.

„Polupismeni ljudi su se dokopali fakultetskih diploma u svojim 40-im, 50-im godinama i po partijskim linijama zauzeli vodeće funkcije u ovom društvu“, rekao je akademik.

Teodorović je upozorio i na slučaj zamenice predsednika Skupštine grada Beograda koja propagira novogovor.

„Ona je mlada osoba, ima neki master nekog kvazi univerziteta. Ne ume da govori, bukvalno je polupismena. Možete da odete na Internet i da pogledate“, dodao je on.

Akademik je ocenio i kao veliku sramotu za Srbiju to što je Muamer Zukorlić koji je učio Medresu u Sarajevu i Fakultet za islamske studije u Alžiru, predsednik Skupštinskog odbora za prosvetu, nauku i informatičko društvo.

„Ne računajući nepriznatu Islamsku državu, mi smo jedina država na svetu gde je verski vodja postavljen na takvu funkciju“, rekao je Teodorović.

Dodao je i da su njegove kolege koje rade u osnovnom i u srednjem obrazovanju uglavnom ponižene, ali da je najgora situacija na medicinskim faklutetima.

„Ponovo Kragujevac, Niš, Beograd. Na istom fakultetu ili na istim katedrama, na istim predmetima rade sadašnji ili bivši supružnici, njihova deca, snaje, zetovi …. To je strašno“, rekao je on i dodao i da ima konkretne podatke o svemu što priča.

Takodje, Teodorović je dodao da mu je žao što zbog obaveza nije stigao da ode do zemunske Osnovne škole „Svetozar Miletić“, da da moralnu podršku divnim roditeljima, divnim učenicima, hrabrom nastavničkom kolektivu i direktoru.

„Imam posebno uvažavanje za direktora koji je odstupio da bi deca krenula u školu. On je bio ucenjen tom situacijom“, dodao je on.

Akademik je takodje dodao da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne može da oda priznanje što je dozvolio tabloidizaciju, što je novinarstvo ugušeno.

„Ne mogu da odam priznanje predsedniku Vučiću zbog toga što je krao na izborima – od peglanih listića, do falsifikovanih zapisnika. Ne mogu da mu odam priznanje što uzurpira na svaki način televizije sa nacionalnom frekvencijom, kada god mu treba i koliko god da mu treba. Što je dozvolio tabloidizaciju. Novinarstvo je urušeno. Ne znam za koji segment našeg društvenog života mogu da se uhvatim i da odam priznanje Vučiću“, rekao je Teodorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.