najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Tužilaštvo za ratne zločine uskoro dobija šefa

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) trebalo bi vrlo brzo da dobije svog šefa, piše „Politika“, navodeći da prema nezvaničnim informacijama, najviše šanse ima dosadašnja zamenica tužioca Snežana Stojanković.

Imena kandidata mogla bi da budu poznata već posle sledeće sednice DVT, zakazane za 19. septembar, navodi list.

Kako navodi „Politika“, postupak za izbor kandidata rukovodioca ovog specijalizovanog tužioca, koji vodi Komisija Državnog veća tužilaca (DVT), okončan je i njihova imena bi do kraja meseca trebalo da budu prosleđena vladi na odlučivanje.

Neimenovani sagovornik beogradskog dnevnika iz DVT tvrdi da je izbor tužioca za ratne zločine prioritet i da je gotovo izvesno da će do kraja septembra lista kandidata za ovo mesto biti prosleđena vladi.

Na dnevnom redu ove sednice, kako saznaje list, nalazi se i pitanje izbora šefova 33 tužilaštva u Srbiji, među kojima je i TRZ.

„Pet kandidata za mesto prvog čoveka TRZ početkom juna je predstavilo program organizacije i unapređenja javnog tužilaštva, na čijem čelu pretenduju da se nađu. Time je, praktično, okončana procedura izbora kandidata“, navodi neimenovani sagovornik Politike.

Tokom postupka, ističe on, komisija DVT bodovala je i stručnost i osposobljenost kandidata, a jedan kandidat koji dolazi van tužilačke strukture polagao je i pismeni ispit.

„Na osnovu zbira osvojenih bodova, članovi najvišeg tužilačkog tela će sačiniti listu kandidata i odlučiti koje će od njih predložiti vladi, a ona dalje skupštini na usvajanje“, rekao je neimenovani izvor.

Posle sprovedenog izbornog postupka, nezvanično saznaje „Politika“, najviše šanse za izbor na mesto prvog čoveka TRZ ima dosadašnja zamanica tužioca Snežana Stojanković, dok se na drugoj poziciji po zbiru bodova sakupljenim tokom izbornog postupka nalazi prvi zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović.

Iza njih su, dodaje list, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić i zamenik višeg tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji jedino je u našoj zemlji koje još nema svog šefa, makar i privremenog.

Vladimir Vukčević, koji je do 1. januara ove godine bio prvi čovek ovog specijalizovanog tužilaštva, početkom ove kalendarske godine formalno je ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a republički javni tužilac Zagorka Dolovac nije imenovala vršioca funkcije tužioca.

„Politika“, međutim, podseća da republički tužilac nema zakonski rok u kojem mora da imenuje vršioca funkcije tužioca, ali je činjenica da to nije urađeno jedino u slučaju Tužilaštva za ratne zločine, veoma vaznom u funkcionisanju pravnog sistema Srbije i za odnose sa zemljama u regionu.

Krajem decembra prošle godine sproveden je postupak za izbor tužioca za ratne zločine, ali on nije izabran.

Dejan Terić tada je dobio najveći broj glasova narodnih poslanika – 109, ali mu to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost jer za njega nije glasala polovina od ukupnog broja poslanika, kojih ima 250.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike