U Pančevu pripremaju zatvorenike za biznis

Kada bude zaživeo u praksi, projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije „Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika”, omogućiće licima na odsluženju kazne Okružnog zatvora u Pančevu i zatvora u Temišvaru da se osposobe za sušenje, pakovanje, pa i plasman voća, povrća i lekovitog bilja, što bi im po izlasku na slobodu moglo biti od pomoći u pronalaženju posla. Ostvarivanje projekta vrednog više od 210.000 evra započelo je u maju, a trajaće do avgusta naredne godine.

Tokom obuke, 40 osuđenika, po 20 sa svake strane, ovladaće praktičnim znanjima i veštinama upotrebe specifične industrijske opreme u radionicama specijalno izgrađenim i opremljenim za obradu biljnih kultura koje se uzgajaju na ekonomijama zatvorskih ustanova u Pančevu u Temišvaru.

Takođe, tokom mesec dana teorijske i dva meseca praktične obuke, zatvorenici će se obučiti i za pokretanje malog poljoprivrednog preduzeća, u čemu će im pomoći više od dvadeset stručnjaka za obuku i rad s odraslima. Nakon završenog projekta, vredna oprema ostaje Okružnom zatvoru u Pančevu, koja će, prema rečima upravnika Dejana Bakića, omogućiti da se obukom obuhvati i veći broj osuđenika.

„Cilj je nabavka i instaliranje opreme za sušenje voća i povrća i lekovitog bilja, nadamo se ubrzo u novom zavodu u Pančevu, čija izgradnja je u toku, a ovo je prvi put da će se sprovoditi organizovana i kompletna obuka osuđenih, kako bi postali korisni članovi društva. Prvih pet godina nemamo pravo da proizvode komercijalizujemo, ali to i nije prvenstveni plan i cilj. S obzirom na to da će novi zavod primati 500 osuđenika, sve što se proizvede na našoj ekonomiji površine 98 hektara, služiće pre svega za njihove potrebe, ali i distribuirati u okolne koji nemaju svoje ekonomije,” izjavio je Bakić.

Partneri iz Rumunije naglašavaju da su razvijanje projekta i njegovi ishodi, potpomognuti evropskim i regionalnim fondovima veoma važni, kako za lokalne zajednice i društvo u celini, a posebno za zatvorske sisteme dve zemlje.

„Naš cilj jeste da kroz ovaj projekat podignemo šanse osuđenih lica da po izlasku na slobodu lakše nađu posao, ali i organizacijama koje se bave zapošljavanjem osuđenika da steknu uvid u njihove stečene veštine, čime bi smanjio kriminalni povrat koji je veliki problem i u Srbiji i u Rumuniji. Mi imamo iskustva s projektima promocije preduzetništva iz evropskih fondova, obrazovanja i zatvorskog osoblja i osuđenih, ali je i za nas ovo prvi ovakav projekat”, kaže Dijana Huber, koordinator Centra za promociju doživotnog učenja iz Temišvara.

„Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika”, projekat obuke zatvorenika u preduzetničkim veštinama prvi je te vrste i u Srbiji, a naša strana planira da ga proširi i na ostale kaznene ustanove u zemlji.

(Politika)

2 komentara
  1. djubrivoje

    oni su odavno u biznisu

    1. Misko

      Xa xa xa xa 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike