najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Srbiju stigli testovi za Zika virus

U Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“ stigli su testovi za Zika virus, koji se prenosi ujedom komarca.

Direktor Batuta Dragan Ilić kaže da u Srbiji nije bilo registrovanih slučajeva, ali da predstoje Olimpijske igre u Brazilu gde ima zaraženih komaraca.

„Stiglo je 400 testova. Neće biti masovnog testiranja građana, ali će biti čiljanog testiranja u Batutu“, naglasio je Ilić gostujući na RTS.

On kaže da su ozbiljne pripreme rađene sa Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da osobe koje su boravile u području gde ima Zika virusa treba da obrate pažnju na prve simptome koji se javljaju tri do sedam dana nakon uboda komarca- crvenilo, otoko, bolovi u očima.

Ilić kaže da se virus zadržava u spermi muškarca i do šest meseci nakon zaraze, tako da seksualni odnosi moraju biti zaštićeni i mora se obratiti posebna pažnja kod onih koji planiraju porodicu, jer virus ostavlja teške posledice na plod.

Sportistima koji učestvuju na Olimpijadi, kako kaže, daju se osnovne informacije kako da se ponašaju, a oni koji idu u područje gde ima i žute groznice, preporučuje se da se vakcinišu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike