najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Upozorenje na rasprodaju istorijskog blaga

Sajam numizmatike održan je danas na niškom Sajmištu, a izlagači iz Niša i drugih gradova u zemlji ocenili su da je u Srbiji u toku velika rasprodaja istorijskog i kulturnog nasledja po izuzetno niskim cenama.

U prilog ovoj tvrdnji kolekcionari su izmedju ostalog istakli i to što su se novčići stari oko 2.000 godina mogli da kupe za samo jedan evro, a novčić izradjen u vreme vladavine Cara Konstantina na današnjem sajmu prodavao se za svega 10 evra.

Orden za hrabrost, izuzetno vredno priznanje koje je dodeljivano za hrabrost iskazanu u Drugom svetskom ratu i potom u mirnodopskom periodu, prodavan je za svega 500 dinara.

Poznati niški kolekcionar i dugogodišnji predsednik Društva kolekcionara “Medijana” Vukadin Dimitrijević rekao je da je u Srbiji sve manje pravih kolekcionara koji kupuju stare novčiće i druge starine da bi uvećali svoje kolekcije, a sve je više onih koji kupuju starine da bi ih prodali u inostranstvu.

“Oni ne gledaju šta kupuju. Intesuje ih samo da što jeftinije kupe, a da što skuplje prodaju. Prodaju isključivo u inostranstvu jer tamo dobijaju i deset, dvadeset puta veću cenu nego ovde”, rekao je za Betu Dimitrijević.

On je istakao da će neke nove generacije Srba jednoga dana morati da u Evropi ili Americi kupuju novčić Cara Konstantina, jer ga ovde više neće biti.

Dugogodišnji kolekcionar iz Sokobanje Ivan Bojković takodje se složio da se kulturno i istorijsko nasledje prodaje u bescenje.

“Danas na sajmu nisam ništa prodao jer medju posetiocima nije bilo pravih zaljubljenika numizmatiku i starine. Vrednost svih predmeta je obezvredjena, ali je i to bilo skupo onima koji su ovde samo radi preprodaje”, rekao je Bojković.

Novog vlasnika danas na sajmu nije dobila naša najveća novčanica iz vremena hiperinflacije koju je vlasnik prodavao za samo 50 dinara, ali ni “Jadnici” Viktora Igoa štampani još 1879 godine, a prodavani za 3.000 dinara.

Nisu prodati ni kutijica za barut, takozvana barutnica, iz vremena Prvog srpskog ustanka za koju je traženo 80 evra, metalna kopča stara 6.000 godina, srednjevekovna koplja, i noževi koje su srpski oficiri nosili izmedju dva svetska rata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike