Važna fizička aktivnost: Svako peto dete u Srbiji gojazno

U novobeogradskoj OŠ „Mladost“ nastava je danas, prvog dana škole, počela časom fizičkog vaspitanja, čime Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport žele da ukažu na poražavajući podatak da je svako peto dete u Srbiji gojazno, kao i na važnost fizičke aktivnosti od najranijeg uzrasta.

Đaci drugog i trećeg razreda pokazali su veštine u snalaženju sa obručom, savladavanju prepreka, a mališanima su neke vežbe pokazali naši vrhunski sportisti koji su posetili školu, poput proslavljenog Vladimira Vanje Grbića, koji je potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

Foto: Gokhan Okur/Freeimages

Foto: Gokhan Okur/Freeimages

Predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković rekao je novinarima nakon časa da je želja ljudi u toj asocijaciji da najmlađima pokažu šta je sport i da svaka sportska igra ima svoja pravila, koja treba da se poštuju.

„Poštujući pravila, deca stiču određene navike i veštine koje su bitne i u drugim stvarima u životu“, rekao je Tanasković, naš proslavljeni odbojkaš i istakao da je jako bitno da najmlađe na vreme edukujemo po tom pitanju.

Pomoćnik ministra za sport Uroš Zeković rekao je da je cilj Ministarstva omladine i sporta da sport bude dostupan svima, da sva deca mogu da se bave sportom, uprkos poražavajućoj statistici da je svako peto dete u Srbiji gojazno i da deca puno vremena provode ispred kompjutera.

„Ovo je jedan od načina da ukazemo na taj problem“, rekao je Zeković i poželeo đacima da dobro uče ali i da se bave sportom jer će tako, kako kaže, biti zdraviji i bolji ljudi.

O važnosti fizičke aktivnost još od najranijeg uzrasta govorio je i državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Predrag Peruničić, a đake su posetili i Dejan Tomašević iz Košarkaškog saveza Srbije, odbojakišica Brižitka Molnar, Igor Janković iz Fudbalskog saveza Srbije, naši mladi sportisti i drugi.

Nakon časa fizičkog usledilo je obavezno davanje autograma ali i fotografisanje za školsku oglasnu tablu.

Inače, škola ima oko 1.200 đaka među kojima i onih koji imaju zavidne rezultate u streljaštvu, karateu, šahu, gimnastici, odbojci.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar