U trendu

Završena vojna vežba „Slovensko bratstvo 2016.“

Na poligonu “Pasuljanske livade” danas je održan tehničko-taktički zbor, čime je uspešno završena zajednička vežba „Slovensko bratstvo 2016.“, u kojoj je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno – desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije.

Vežbi je prisustvovao i predsednilk Srbije Tomislav Nikolić koji je poručio da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama mnogih država u svetu i da ga raduje što naši vojnici mogu potpuno ravnopravno da ispunjavaju zadatke u tim vežbama.

„Nažalost, zbog vremenskih uslova nismo videli sve aktivnosti koje predstavljaju završnicu vežbe tri vojske, a preneli bismo se u situaciju kada su te vojske zajedno ratovale protiv svetskog neprijatelja“, rekao je Nikolić novinarima.

On je kazao da se u pretpostavljenoj borbi protiv terorizma imamo zajednički interes i ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma.

Nikolić je čestitao oficirima i vojnicima što i naša država izdvaja i ono malo što ima kako bi oni bili bolje uvežbani, obučeni i spremni.

„Ne dao Bog da treba zajedno da ratujemo, to valjda niko više ne želi, ali nećete naći državu koja neće da uvežba svoju vojsku“, rekao je predsednik države i poručio vojnicima da su postigli izvanredne rezultate.

Načelnik Odseka za izviđanje vazdušno desantnih jedinica ruske vojske, general major Alek Poljgujev, ocenio je vežbu kao odličnu i odrađenu za visoku ocenu.

„Vežba je bila protivteroritsička, odradili smo zajedničkim snagama sve zadatke protiv terorista“, rekao je Poljgujev.

Ruski general je naveo da su bile iskorišćenje sve tehničke mogućnosti, i u pogledu ljudstva i naoružanja, i da je sve odrađeno kakoa je i planirano.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Belorusije i zamenik ministra odbrane Oleg Belokonjev kazao je da je vežba “Slovensko bratstvo” već postala tradicionalna, jer je prva izvedena prošle godine u Rusiji, ove u Srbiji, a sledeća će biti u Belorusiji 2017. godine.

„Sve te aktivnosti su već unete u plan bilateralne vojne saradnje sa sledeću godinu”, istakao je on i dodao da se vežbama razvija i prijateljstvo slovenskih naroda.

“Vežba je bila odlična, i daje mogućnost da se uvežbaju aktivnosti na zajedničkoj saradnji, kao i da se uvežbaju sva dejstva koja se tiču borbe protiv terorizma, da vidimo na kom nivou i na koje načine tri vojske rešavaju to pitanje”, rekao je Belokonjev.

Vežba, čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje takičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacinalnom okruženju, realizovana je od 3. novembra do danas na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.

Od 3. do 6. novembra izvedena su zajednička uvežbavanja, dok je vežba izvedena od 7. do 9. novembra, na automatizovanom strelištu “Orešac”, aerodromima “Kovin” i “Batajnica” i poligonu “Pasuljanske livade”.

U vežbi je učestvovalo 212 pripadnika vazdušno desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Od naoružanja i vojne opreme na vežbi su korišćeni avioni „Iljušin IL-76“, helikopteri MI-8, MI-17, „gazela“ i „gama“, borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, kvadricikli i druga sredstva.

Vežba „Slovensko bratstvo 2016“ naastavak je saradnje vazdušno desantnih jedinica oruzanih snaga Rusije i specijalne brigade VS započete izvođenjem vezbe „Srem 2014“ na poligonu „Nikinci“ u Srbiji.

Prošle godine, vežba „Slovensko bratstvo 2015“ izvedena je na teritoriji Rusije i na njoj su prvi put, pored oružanih snaga Rusije i Srbije, učestvovali i beloruske vojske.

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije boraviće u Srbiji do 14. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.