U trendu

35 psihijatara pisalo „Njujork tajmsu“: Tramp je nesposoban da bude predsednik

Velika kampanja vodi se širom SAD protiv predsednika Donalda Trampa od početka njegovog mandata.

Trampove pristalice mnogo su tiše od onih kojima „nada poslednja umire“ i koji uporno traže način da ga u startu mandata onemoguće da obavlja dužnost prvog čoveka Amerike.

Tako je na adresu lista „Njujork tajms“ stiglo pismo koje je potpisalo 35 uglednih psihijatara, psihologa i socijalnih radnika u kojem oni potanko objašnjavaju zbog čega, iz zdravstveno-socioloških razloga, Tramp nije u stanju da bude dobar predsednik.

„Trampov rečnik i ponašanje sugeriše da je nesposoban za empatiju. Njegove tendencije “iskrivljavanja realnosti” koje koristi u svrhu izgradnje “mita o vlastitoj veličini” i napada na one koji ga osporavaju činjenicama, verovatno će dovesti do povećanja njegove pozicije moći“, stoji u pismu.

Američko udruženje psihijatara u svom Etičkom kodeksu osuđuje ponašanje stručnjaka koji svoje profesionalno mišljenje daju a da pritom nisu pregledali dotičnu osobu ili razgovarali s njom.

Potpisnici redova u pismu znaju za kodeks, ali su za Njujork tajms poručili da je ovo od „neverovatno velike važnosti“ da se javno kaže, pošto je u igri budućnost SAD-a.

„Ćutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa nismo dali svoje mišljenje u ključno vreme. Bojimo se da previše toga zavisi od Trampa da bismo i dalje mogli ćutati“, rekli su stručnjaci u pismu. Mi verujemo da velika emocionalna nestabilnost koja sugerirše njegovo ponašanje i retorika, Trampa čine nesposobnim da sigurno služi kao predsednik“, stoji u pismu.

Među potpisnicima su penzionisani profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta univerzoteta u Harvardu Lens Dodes i Džotef Šašter, donedavno visoki član Međunarodne psihoanalitičke zadruge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.