U trendu

Pentagon pod Trampom može da vodi ratove kako god želi

Pentagon pod predsednikom SAD Donaldom Trampom uživa veću slobodu da vodi ratove kako želi, bez stalnog traženja dozvole od Bele kuće kada su u pitanju važne odluke, navodi AFP.

Agencija ukazuje da se mnogima u američkoj vojsci sviđa povećana autonomnost, ali kritičari tvrde da zbog toga rasta broj ubijenih civila u akcijama, američke trupe se izlažu većem riziku i počinje da nestaje nadzor nad sukobima u kojima SAD učestvuju.

AFP navodi da se ova promena najbolje vidi u borbi protiv Islamske države na severu Sirije, gde su pod Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čak i najmanje promene američkih planova bile pod iscrpnom kontrolom Bele kuće.

Od Trampove inauguracije, marinci su u Siriju prebacili artljeriju, a američka kopnena vojska je tu dovela na stotine rendžera, čime je ukupan broj trupa koje SAD tu ima porastao na skoro 1.000 ljudi.

Vojni komandanti procenjuju sada mogućnost slanja stotina novih vojnika, a Pentagon je protekle nedelje najavio da je obezbedio artiljerijsku podršku i transport helikopterima za lokalne snage koje iza neprijateljskih linija pokušavaju da zauzmu strateški važnu branu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.