U trendu

Akcija spasavanja: Drama se nastavlja – prekinuta akcija spašavanja (uživo)

Šest dečaka izašlo je iz pećine na Tajlandu, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicioniranog člana medicinskog spasilačkog tima.

Prethodno je lokalni zvaničnik rekao da su spasena dva dečaka, koja su bila zaglavljena u pećini.

Prema navodima svedoka Rojtersa, prvi dečaci spaseni iz pećine prebačeni su helikopterom u bolnicu u Ciang Raiju.

AP navodi da su dva vozila hitne pomoći viđena kako napuštaju pećinu na severu Tajlanda, gde su fudbalski trener i 12 dečaka bili zarobljeni više od dve nedelje.

Vozila Hitne pomoći odvezla su se do obližnjeg heliodroma, odakle se mogao videti helikopter koji poleće, dodaje AP.

Nije poznato ko se nalazio u ambulantnim vozilima ili helikopteru. Akcija spasavanja dečaka počela je rano jutros po lokalnom vremenu.

Agencija AP je javila da je su na izlasku iz pećine viđena kola Hitne pomoći.

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da pređu, jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronađena deca.

​Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu „crnu tačku“, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp.

Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Na situaciju na Tajlandu reagovao je i američki predsednik Donald Tramp.

„SAD blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogli da se sva deca izvuku iz pećine na sigurno. Veoma hrabri i talentovani ljudi!“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

​Akcija spasavanja dečaka počela je rano jutros po lokalnom vremenu, a spasioci su se odlučili za rizičnu akciju u kojoj ronioci izvode dečake iz potopljene pećine.

Prema planu spasavanja, ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dečaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja, prenose svetski mediji.

Drama se nastavlja: Prekinuta akcija spasavanja tajlandskih dečaka

Akcija spasavanja biće prekinuta tokom noći i nastaviće se za 10-20 sati, jer smo potrošili sav kiseonik, izjavio je šef zajedničkog komandnog centra koji koordiniše spasavanje Narongsak Osatanakorn i dodao da su prvo izvedeni najzdraviji dečaci.
„Ne znamo kada će biti sledeća operacija. Za negde između 10 i 20 časova, ali ne više od 20. Moramo da procenimo sve faktore“, rekao je on.

Narongsak Osatanakorn je dodao da boce sa kiseonikom treba da se vrate i da je današnji progres bio „veoma uspešan“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.