U trendu

AKK, „Blekrokov“ direktor ili „otpadnik“, ko nasleđuje Merkel?

BERLIN – Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) danas će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara.

Njen naslednik se bira na kongresu demohrišćana koji se održava u Hamburgu uz učešće 1.001 delegata.

AP navodi da je generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, jedna od kandidata za naslednika Merkelove, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. Ona je, po oceni američke agencije, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez toga da joj uskrati poziciju, rekavši da je imala „vrlo živahne razgovore“ sa kancelarkom o raznim temama.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi „spektakularan“ povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

Agencija navodi da se Merc zalaže za konzervativniji i poslovniji pristup.

Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel „zbacila“ sa te pozicije.

Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor nemačke ispostave američkog investicionog fonda „Blekrok“, najveće svetske korporacije za upravljanje imovinom.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova korporacija koju nazivaju i „kompanijom koja poseduje svet“ pošto ima udela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

AP navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vreme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao „priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka“.

U ovoj kampanji kritikovao je „neregulisan prihvat“ migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja je prošle godine ušla u nemački parlament.

Među kandidatima je i 38-godišnji Jens Špan, kritičar Merkelove koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

AP navodi da on uživa podršku desne struje stranke, ali agencija ocenjuje da se CDU izgleda sve više okreće ka Mercu, što Špana stavlja u poziciju „otpadnika“ u ovoj trci.

Špan je u fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih „slonom u sobi“, što je izraz za ignorisanje očiglednog.

On kao glavno pitanje vidi bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen.

AP navodi da Špan ima veoma male šanse za uspeh u ovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sledećoj promeni koja može da usledi u vođstvu partije.

Agencija navodi da, ko god da postane novi lider CDU, ta osoba će želeti da ispuni obećanja kako bi izoštrila profil stranke.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike