U trendu

Agencije o nekim spornim tačkama iranskog sporazuma

Nuklearni sporazum Iran i šest svetskih sila suočava se sa najvećim diplomatskim izazovom do sada, nakon što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će se Vašington povući iz sporazuma, piše AP i objašnjava šta je sporazum i zašto se sada suočava sa kritikama.

U „srcu sporazuma“ iz 2015. godine, navodi agencija, je uvođenje ograničenja nuklearnog programa Irana, koje onemogućavaju da Teheran proizvede bombu, a za uzvrat je dobio ukidanje većine američkih i medunarodnih sankcija.

Sporazum, međutim, ima niz vremenskih ogranicenja, ukazuje AP.

Prema njegovim odredbama, Iran jedino može da održava zalihu od 300 kilograma nisko-obogaćenog uranijuma, a ranije je imao 100.000 kilograma visoko-obogaćenog uranijuma.

Iran jedino može da obogaćuje uranijum do 3,67 odsto, koji se može upotrebiti kao gorivo za reaktor, što je mnogo ispod 90 odsto, koliko je potrebno da se proizvede oružje.

Sporazum je, takođe, ograničio broj centrifuga, koje Iran može da koristi za obogacivanje uranijuma i ograniči ih na stariji, sporiji model.

Iran je, takođe, izmenio reaktor za proizvodnju „teške vode“, tako da ne može da proizvede plutonijum, i prihvatio da svoje postrojenje za obogaćivanje „Fordo“ pretvori u istraživacki centar.

Istovremeno je dao veći pristup inspektorima Medunarodne agecije za atomsku energiju i uspostavio sistem, koji tom telu UN obezbeđuje da proverava i druga postrojenja.

Zauzvrat, dodaje AP, svetske sile uklonile su najteže ekonomske sankcije, koje su izuzele Iran iz sistema međunarodnih banaka i globalne btrgovine naftom.

Ukidanje tih sankcija omogućilo je Iranu kupovinu komercijalnih aviona i sklapanje još nekih poslova, a i istovremeno su odmrznute milijarde dolara, koje je Iran imao u inostranstvu.

Ipak, sporazum nije direktno uslovio Iran da ne testira i ne ispaljuje balističke rakete, a u sporazumu su navedene i odredbe koje preciziraju kada ističu pojedini rokovi.

Pa je tako, na primer, Iranu omogućeno da u osmoj godini sporazuma započne testiranje do 30 naprednijih centrifuga, s tim da taj broj može da poraste nakon dve godine, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.