U trendu

AP: Ove nedelje u Evropi Tramp će utvrditi može li popraviti utisak

Kada ove sedmice ponovo ode u Evropu, predsednik SAD Donald Tramp će utvrditi da li će dobiti priliku da popravi utisak, a i kakav će mu biti prvi susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prva poseta Trampa kontinentu u maju izazvala je uznemirenja među evropskim saveznicima SAD jer je odbio da eksplicitno podrži sporazum NATO o zajedničkoj odbrani i jer je grdio svetske lidere što ne troše više na svoje oružane snage. Ovog puta, Tramp će koristiti stanice u Poljskoj i Nemačkoj da pokuša da izvede nezgodan čin balansiranja poboljšavajući veze sa Moskvom u doba posebno krhkih odnosa, a da uz to predstavi SAD kao branu ruskoj agresiji.

Ključni događaj četvorodnevnog putovanja biće njegov sastanak s Putinom rokom međunarodnog sastanka u Hamburgu, u Nemačkoj. Svaki aspekt susreta dva nepredvidiva lidera sigurno će biti pomno praćen jer traje istraga navodnog mešanja Moskve u američke izbore 2016. i potencijalno dogovaranje s Trampovim zvaničnicima.

Uz opterećenje te istrage, malo je očekivanja da će sastanak Tramp-Putin doneti značajan napredak u teškim pitanjima poput krize u Ukrajini ili sukoba u Siriji.

„Ne mogu da zamislim bilo kakvo pitanje o kojem mogu ostvariti veliki napredak, s obzirom na otrovnu atmosferu koja truje odnose“, rekao je Majkl O’Hanlon, viši zvaničnik Instituta Brukings, koji ipak očekuje da da se može postaviti osnova za buduću saradnju.

Susret Tramp-Putin biće jedan od bar devet sastanaka koje će američki predsednik imati sa stranim liderima u Hamburgu tokom samita grupa 20 industrijalizovanih zemalja.

Tramp će se najpre zaustaviti u Poljskoj, čiji lideri traže uveravanja da će američke i NATO snage biti prisutne sve dok sigurnost njihovog regiona bude ugrožavala Rusija. Zauzvrat, Tramp očekuje topao prijem Poljskoj gde će održati i svoj prvi govor u inostranstvu napolju, na jednom trgu.

Poljski lideri su bliski Trampovom gledanju na svet, a poslanici vladajuće partije i pro-vladini aktivisti planiraju da autobusima masovno dodju da bi osigurali oduševljenu publiku Trampa podle njegovog prilično trapavog evropskog debija u maju.

Predstavnici Bele kuće rekli su da će Tramp ponoviti posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Članu 5. Povelje NATO-a, koji kaže da je napad na jednog člana napad na sve. On to nije uradio u štabu NATO-a u Briselu tokom svog prvog putovanja u inostranstvo, ali na kraju jeste to rekao, ali prošlog meseca. Od predsednika se takođe očekuje da pomene potrebu razvoja „zajedničkog pristupa Rusiji“, rekli su njegovi savetnici.

„On bi želeo da SAD i čitav Zapad razviju konstruktivnije odnose s Rusijom“, rekao je savetnik za Bele kuće za državnu bezbednost H.R Mekmaster. „Ali, on je takođe jasno stavio do znanja da ćemo učiniti sve što je potrebno da se suprotstavimo destabilizacionom ponašanju Rusije“.

Pripremajući se za putovanje, Tramp je u ponedeljak razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i sa italijanskim premijerom Paolom Djentilonijem. Tokom vikenda je razgovarao sa kineskim predsjednikom Si Djinpingom, s premijerom Japana Šinzom Abeom i s liderima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Posle ovog predstojećeg putovanja, predsednik SAD će uskoro ponovo u Evropu, u posetu Francuskoj sredinom jula kako bi Dan pada Bastilje proslavio zajedno s novim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. A krajem jula, poslaće potpredsednika Majka Pensa u Estoniju i Gruziju – dva bivša sovjetska satelita na granici Rusije, i novu članicu NATO – Crnu Goru.

Poljska je bila ubedljiva američka saveznica u Iraku i Avganistanu, i ugostila je oko 5.000 američkih vojnika u misijama SAD i NATO.

„Oni računaju da će odnos sa Sjedinjenim Državama u odbrani smiriti njihovu zabrinutost u vezi s mogućim pravcima politike SAD-Rusija“, rekao je Džef Ratke, zamenik direktora Evropskog programa u Centru za strateške i međunarodne studije. Granica s Rusijom izvor je „najveće zabrinutosti Poljske“.

Američki i ruski odnosi i dalje su napeti – Tramp je aprila rekao da su možda na „najnižem nivou svih vremena“, a Moskva je osudila nedavnu odluku SAD da nametnu sankcije protiv više od 30 ruskih pojedinaca i firmi zbog aktivnosti Rusije u Ukrajini. Ali, Tramp je izrazio nadu da će se odnosi poboljšati.

Zvaničnici u Beloj kući su rekli da Tramp nema poseban program za sastanak s ruskim predsjednikom i da tek treba pripremiti detalje za pripremu tog susreta. Tramp je imao tri telefona s Putinom od kada je preuzeo dužnost. On je ranije kontradiktorno opisivao svoj odnos s Putinom, insistirajući tokom kampanje da se i ne seća da se sastao s njim, ali ranije navodeći da su razgovarači o takmičenju za „Mis univerzum“ 2013. u Moskvi.

Trumpovo putovanje u inostranstvo biće mu prvo od kada je najavio da povlači SAD iz značajnijog sporazuma o klimatskim promenama iz Pariza, na žaljenje velikog broja svetskih lidera koji su pokušal da utiču na Trampa da SAD ostanu u tom paktu iz 2015. godine.

Merkel, domaćica samita G20, otvoreno je iznela da je razočarana odlukom Trampa i nemačkom parlamentu je rekla da „ne možemo očekivati lake razgovore u Hamburgu“ o klimatskim pitanjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.