U trendu

Asanžov advokat: Obustava istrage je kraj noćne more

Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Kristof Marčand pozdravio je odluku švedskog tužilaštva da odustane od sedmogodišnje istrage o silovanju koja se vodi protiv Asanža, rekavši da je ta odluka „kraj njegove noćne more“.

„Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more“, rekao je Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

On je dodao i da Asanžovi advokati, koji su raspoređeni širom sveta, razmatraju implikacije ove odluke, prenosi AFP.

Asanž je postavio na Tviter svoju sliku na kojoj se široko smeje, ne ostavljajući nikakav komentar.

„Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu“, saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.

Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

„Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu“, navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt „Vikiliks“ objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu.

Posle toga, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD, gde je tražen jer se smatra da je objavljivanjem na „Vikiliksu“ tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.