Avion Idžiptera raspao se u letu zbog požara

Avion egipatske aviokompanije Idžipter koji se u maju srušio u Sredozemno more, nejverovatnije se raspao u letu zbog požara u kokpitu ili oko njega, preneo je američki list Njujork tajms (New York times).

Nije poznato da li je požar izbio zbog mehaničkog kvara ili je podmetnut, navodi isti list, pozivajući se na navode jednog neimenovanog egipatskog zvaničnika.

Istražna komisija na čijem je čelu Egipat saopštila je danas da je crna kutija snimila reč „vatra“, a istražitelji su još krajem juna naveli da je analiza druge crne kutije, na kojoj su zabeleženi detalji leta, pokazala da su požarni signali emitovani neposredno pre pada aviona.

Avion tipa „Erbas 320“ koji je leteo od Pariza do Kaira, srušio se 19. maja u Sredozemno more, izmedju grčkog ostrva Krita i severne obale Egipta, pošto je iznenada nestao sa radara iz još neutvrdjenih razloga. U udesu je poginulo 66 osoba, od čega 40 Egipćana i 15 Francuza.

Zvaničnici egipatskog civilnog vazduhoplovstva rekli su za Njujork tajms da su snimci sa dve crne kutije i analiza ostataka letelice doveli do zaključka da je požar mogući uzrok nesreće.

Krajem oktobra, u eksploziji bombe u avionu sa ruskim turistima, neposredno po poletanju iz egipatskog letovališta Šarm-el-Šeik, poginula su 224 putnika i članova posade, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

U slučaju aviona na letu od Pariza do Kaira, pretpostavka o terorističkom napadu isključena je zbog verovatnoće da se radi o požaru i činjenice da za udes niko nije preuzeo odgovornost.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike