U trendu

Bajden i Putin se u Ženevi sastaju u vili iz 18. veka

ŽENEVA – Sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, biće održacn u vili La Granž u Ženevi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.

Švajcarske vlasti su u utorak na 10 dana zatvorile ženevski javni park „La Granž“, čiji centralni deo zauzima i istoimena vila, koju je ministarstvo na tviteru potvrdilo za mesto sastanka dva lidera.

Vila potiče iz 18. veka i više od 100 godina služi za prijeme koje organizuju gradski zvaničnici.

Ovo mesto je bilo, između ostalog, domaćin usvajanja Ženevske konvencije, koju je inicirao osnivač Crvenog krsta Žan Anri Dinan, a papa Pavle VI držao je misu u parku 1969. godine koja je okupila otprilike 70.000 ljudi, navodi se na gradskoj internet stranici.

Bezbednosni timovi postavili su svuda oko ovog prostora znakove o zatvaranju, preusmerili su saobraćaj i izmestili obližnji parking, a postavljena je i dvostruka ograda oko parka, prenosi AP.

Ekipe zadužene za održavanje zelenila rade uveliko na uređenju ogromnih travnjaka i vrtova u kojima su kedrovi stari više od 200 godina i koji se spuštaju prema Ženevskom jezeru.

Švajcarske vlasti veruju da bi sve to trebalo da pruži dovoljno diskretan i inspirativan ambijent za rusko-američki Samit u sredu, na kraju Bajdenovog prvog inostranog diplomatskog putovanja od kada je postao predsednik u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.