U trendu

Bajden proglasio vanredno stanje za Kentaki

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je danas vanredno stanje za Kentaki nakon što je u toj saveznoj državi od posledica tornada prema poslednjim informacijama poginulo najmanje 70 osoba.

Bajden je danas naložio da se federalni resursi usmere na lokacije sa najvećim potrebama, a ranije je razgovarao sa guvernerima pet država pogođenih olujama, Arkanzasa, Ilinoisa, Kentakija, Misurija i Tenesija, kako bi izrazio saučešće i potvrdio posvećenost brzoj isporuci pomoći, saopštila Bela kuća, prenosi Rojters.

U razornim olujama koje su zahvatile američki srednji zapad i jugoistok, a koje je Bajden nazvao „nezamislivom tragedijom“, ima više mrtvih i pričinjena je velika materijalna šteta.

Oštećeni su fabrika sveća i vatrogasna stanica u Kentakiju, skladište Amazona u državi Ilinois, gde su najmanje dva radnika poginula, starački dom u Misuriju i mnogi drugi objekti i kuće, navodi Rojters.

Guverner Kentakija Endi Bešir izjavio je danas na konferenciji za novinare da je najmenje 70 ljudi nastradalo u ovoj državi a da bi broj mogao da bude veći od stotinu.

„Ovo je najrazorniji tornado u istoriji naše države“, rekao je on i naveo da je 40 od 110 radnika do sada izvučeno iz fabrike.

Bešir je proglasio vanredno stanje, aktivirao Nacionalnu gardu Kentakija i razmestio državnu policiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar