U trendu

BBC: Policija pretpostavlja da je u pitanju terorizam

Izvori iz britanskih policijskih snaga za borbu protiv terorizma kazali su „Bi-Bi-Siju“ da je njihova radna pretpostavka da je jutrošnji incident na londonskoj metro stanici „Parsons grin“, kada je u eksploziji povređeno više osoba, bio „terorizam“.

Navodi se i da Skotland jard još nije potvrdio da je incident povezan sa terorizmom, kao i da nemaju izveštaja o postojanju druge eksplozivne naprave niti o čoveku sa nožem.

Rojters prenosi da je portparol premijerke Velike Britanije Tereze Mej saopštio da ona „dobija redovna nova obaveštenja“ u vezi s onim što se dogodilo.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je za „Skaj njuz“ da je „veoma važno ne iznositi spekulacije u ovom trenutku“.

„Očigledno, svi bi trebalo da budu mirni i nastave da vode živote na normalan način, onoliko normalan koliko to može“, kazao je Džonson.

Putnik koji se zatekao u vozu londonskog metroa u trenutku jutrošnje eksplozije kaže da je plamen obuhvatio jedan vagon i krenuo da se širi, dok su putnici bežeći ka izlazu gazili jedni druge, a policija savetuje ljude da izbegavaju zapadni deo Londona oko stanice „Parsons grin“, prenosi Rojters.

Očevidac za Rojters navodi da su putnici iznenada začuli kako nešto huči i ugledali plamen kako hita ka njima, posle čega su krenuli da beže ka izlazu i gaze jedni druge, ali kaže da nije čuo pucanj nakon što je policija stigla na mesto incidenta.

„Samo sam čuo kako nešto huči. Pogledao sam na gore i video ceo vagon obuhvaćen plamenom koji ide ka meni“, kazao je očevidac i dodao da je voz bio krcat putnicima.

Britanska policija je saopštila da savetuje ljude da ne idu u područje na kojem se desio incident.

„Savetovali bismo ljude da izbegnu to područje“, navela je policija.

Policijske snage za borbu protiv terorizma objavile su da prate razvoj događaja, ali da istragu vodi saobraćajna policija, iako su i njihovi naoružani pripadnici poslati na mesto incidenta.

U eksploziji u vozu londonskog metroa povređeno je nekoliko putnika koji su zadobili opekotine lica, javlja londonski list „Metro“.

Reporterka sa lica mesta navodi da je u vozu eksplodirao sadržaj bele kofe, stavljene u plastičnu kesu pored ulaza u vagon metroa, kao i da ljudi imaju „veoma teške opekotine“ i da im „kosa otpada“.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija iz voza na kojoj se vidi kesa iz supermarketa sa belom kofom iz koje izbija plamen, kao i žice koje iz nje vire.

Rojters navodi da je policija saopštila da je upoznata s incidentom na stanici „Parsons grin“ u zapadnom delu Londona i da su policajci upućeni tamo.

Hitna pomoć je takođe saopštila da je poslala vozila.

Na Tviteru je postavljena fotografija žene kojoj su radnici Hitne pomoći pomogli da sedne na pločnik i ukazuju joj medicinsku pomoć.

Iz policije je saopšteno da su svesni izveštaja koji su se pojavili na društvenim mrežama, ali da će izneti činjenice vezane za incident tek kada budu sigurni u njihovu preciznost.

U prekidu je saobraćaj u podzemnoj železnici između stanica „Erls kort“ i „Vimbldon“ pošto vozovi prolaze kroz stanicu u kojoj je došlo do incidenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike