U trendu

Benet i al-Sisi o izraelsko palestinskim odnosima

KAIRO – Izraelski premijer Naftali Benet sastaće se danas s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem sa kojim će razgovarati o izraelsko-palestinskim odnosima i bilateralnim pitanjima, saopštilo je egipatsko predsedništvo.

Egipatski predsednik al-Sisi pozvao je u posetu prošlog meseca izraelskog premijera Beneta, a njih dvojica su trebala da se sastanu u odmaralištu Šarm el Šeik, koje se nalazi na u južnom delu egipatskog Sinajskog poluostrva, prenosi Rojters.

Kako navode diplomatski izvori, jedan od fokusa razgovora biće situacija u pojasu Gaze, gde je Egipat pomogao u postizanju prekida vatre nakon 11 dana sukoba u maju između Izraela i Hamasa.

Takođe se očekuje, kako navode diplomate, da će Benet i al- Sisi razgovarati i o regionalnim pitanjima, uključujući uticaj Irana na Bliskom istoku i krizu u Libanu.

Kako se navodi u saopštenju, očekuje se da će razgovor biti o „načinima i naporima za oživljavanje mirovnog procesa“ između Izraela i Palestine, kao i o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestine doživeli su krah 2014. godine, a analitičari kažu da nema izgleda za njihovo oživljavanje.

Egipat je postao prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom 1979. godine, ali su odnosi ostali hladni, ograničeni na sigurnosnu saradnju i ograničene ekonomske veze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.