U trendu

BIH: Normalizuje se stanje, kritično u 4 opštine

SARAJEVO – Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tokom noći je delimično normalizirano, ali u nekoliko mesta u centralnom delu zemlje i dalje su na snazi vanredne mere, saopštila je uprava Civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogodne i dalje je na snazi u opštinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila, prenosi Hina.

Na terenu se i dalje nalazi stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima koji i dalje pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

Tokom noći normalizovan je saobraćaj na većini regionalnih puteva koje je poplavila voda, ali je i dalje u prekidu saobraćaj na putu između Novog Travnika i Bugojna gde je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Saobraćaj je otežan i kanjonom reke Plice gde je delimično poplavljena saobraćajnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

U Kaknju je, nakon povlačenja vode, započelo uklanjanje mulja i saniranje saobraćajnica i sanacija oštećenih puteva, prenosi sarajevski Klix.

Svi putni pravci na području Kaknja su prohodni, a tokom dana biće izvršeno nasipanje oštećenih puteva kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj.

Kako se navodi, očekuje se i normalizacija vodosnabdevanja u naseljima Kubure i Lozančići koja su ostale bez vode nakon što je vodena bujica pokidala vodovodne cevi.

Meštani naselja u kantonu Sarajevo u dolini reke Bosne, Željeznice i Zujevine, koja su u toku jučerašnjeg dana poplavljena, izbacivali su tokom noći vodu iz svojih kuća.

Najveća šteta prouzrokovana je u Hadžicima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i delovima Rajlovca i Reljeva.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić izjavio je da je u Hadžicima i Pazariću, zbog poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

„Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. Još uvek su poplavljena poljoprivredna zemljišta u tim opštinama zbog otapanja snega s okolnih planina“, kazao je Džihić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.