U trendu

Bivši predsednik Rumunije na sudu

BivÅ¡em predsedniku Rumunije Jonu Ilijeskuu i trinaestorici drugih zvaničnika sudiće se pod optuÅŸbama za zločine protiv čovečnosti u vezi sa nasilnnim guÅ¡enjem protesta u BukureÅ¡tu 1990, saopÅ¡tila je danas kancelarija drÅŸavnog tuÅŸilaÅ¡tva.

Čeiri osobe su ubijene nakon što je Ilijesku pozvao hiljade rudara da pomognu policiji da zaustavi demonstracije, samo nekoliko meseci nakon pogubljenja komunističkog diktatora Nikolajea Čaušeskua u decembru 1989, prenosi AFP.

„11. i 12. juna 1990, vlasti su odlučile da izvedu nasilan napad na demonstrante koji su vodili mirne proteste“ protiv novog reÅŸima kojim je upravljao Ilijesku nakon Å¡to je mesec dana pre toga izabran za predsednika, navodi se u saopÅ¡tenju.

Pored četvoro mrtvih, kako se u optuÅŸnici navodi, bilo je 1.380 povređenih i 1.250 uhapÅ¡enih.

Nakon razbijanja demonstracija, Ilijesku se zahvalio rudarima na njihovom „snaÅŸnom osećanju građanske duÅŸnosti“.

Kako agencija navodi, bivši predsednik (87) je trebalo da odsluşi još dva mandata pre odlaska sa duşnosti 2004.

Ilijesku koji je prvi put optuÅŸen 2005, negirao je odgovornost za nasilje koje je izazvalo Å¡iroku međunarodnu osudu.

Slučaj je ponovo otvoren nakon što je Evrropski sud za ljudska prava 2014. uputio kritike Bukureštu zato što nije uspeo da istraşi u potpunosti zločine koji su se dogodili nakon revolucije u Rumuniji.

TuÅŸilaÅ¡tvo je Ilijeskua ispitalo ponovo 2015, a među ostalima koji čekaju na suđenje su bivÅ¡i premijer Petre Roman, tadaÅ¡nji Å¡ef obaveÅ¡tajne sluÅŸbe Virgil Magureanu, dvojica lidera uticajnog rudarskog sindikata i bivÅ¡i zamenik tuÅŸioca, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.