U trendu

Bugajski i Server: Sankcijama na pretnje integritetu BiH

VAŠINGTON – Januš Bugajski iz Džejmstaun fondacije i direktor instituta za spoljnu politiku i rešavanje sukoba na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server smatraju da bi one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske i prete integritetu BiH trebalo sankcionisati.

Oni su to rekli tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa na temu „Balkan: Preporuke politike za sledeću administraciju“, održanom u utorak.

Bugajski je ocenio da stalne pretnje integritetu BiH moraju imati posledice i kazne, jer ograničavaju ekonomski razvoj, strana ulaganja, podstiču međuetnička neslaganja, radikalizam i ugrožavaju opstanak države.

On je kazao da Dejtonski sporazum u Bosni i Hercegovini nije mogao da formira integrisanu državu sa efektivnom centralnom vladom, kao i da je umesto toga „etno politika“ blokirala progres države.

Bugajski smatra da su rešenje za izlazak iz ćorsokaka ustavne i administrativne i izborne reforme, koje Sjedinjene Države i Evropska unija treba da podrže.

Kako dodaje, Rusija i Kina, direktno doprinose nestabilnosti u regionu, koji vide kao slabu tačku Evrope, gde mogu da povećaju nadmetanje sa SAD i NATO savezom, da manipulišu konfliktima i eksploatišu ekonomske prilike.

Danijel Server izneo je slično mišljenje istakavši da bi one koji zagovaraju nezavisnost RS trebalo sankcionisati.

On je istakao da bi SAD trebalo da pritisne EU da sankcioniše one koji zagovaraju nezavisnost entiteta Republika Srpska, ali i da je potrebno zaustaviti uplitanje Hrvatske i Srbije, te pomoći BiH da se kvalifikuje za članstvo u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.