U trendu

Čije su kosti nađene u ambasadi Vatikana u Rimu?

Advokati porodice Emanuele Orlandi, koja je kao 15-godišnja devojčica nestale pre 35 godina, zatražili su danas od italijanskog tužilaštva i Vatikana više detalja o delovima ljudskih kostiju nađenih u aneksu ambasade Svete stolice u Rimu.

Nedavno otkriće delova posmrtnih ostataka probudilo je odmah spekulacije o mogućim vezama sa nestankom Emanuele Orlandi, kćerke službenika u Vatikanu čija sudbina i danas predstavlja jednu od najvećih vatikanskih misterija.

Novinska agencija ANSA javila je da se tužioci fokusiraju na to da li ostaci mogu da se dovedu u vezu ili sa Orlandijevom koja je nestala 22. juna 1983. godine, ili pak sa drugom 15-godišnjom devojčicom Mirelom Gregori, koja je nestala u Rimu mesec dana ranije, 7. maja 1983. godine, prenosi AP.

„Tražimo od tužilaca u Rimu i od Svete stolice da objave na koji način su kosti otkrivene i kako se njihovo otkriće dovodi u vezu sa nestankom Emanuele Orlandi i Mirele Gregori“, rekla je advokatica Laura Skro, dodavši da saopštenje Vatikana pruža „malo informacija“.

Vatikan je saopštio da su delovi ljudskih kostiju pronađeni ove nedelje tokom renoviranja jedne prostorije pridodate ambasadi i da su tužioci zatražili od italijanskih forenzičara da odrede starost i pol tela i vreme smrti.

Stručnjaci navode da bi to moglo da bude utvrđeno za sedam do 10 dana, ako iz delova može da se izvuče adekvatni uzorci DNK.

Nestanak dve devojčice nikad nije formalno doveden u vezu. Nestanak Emanuele Orlandi je do sad pobuđivao veću pažnju zbog veza sa Vatikanom i mnogih sumnji. Ona je nestala pošto je napustila stan svoje porodice u Vatikanu i krenula na čas muzičkog u Rimu.

Njen slučaj je godinama povezivan sa svim i svačim – od zavere radi ubistva pape Jovana Pavla II, preko finansijskog skandala Vatikanske banke, do rimskog podzemlja, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.