U trendu

Čitaku Dačiću: Ponosna sam držvljanka Kosova

BEOGRAD – Ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je večeras, nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici SB UN o Kosovu izneo podatak da je ona i dalje državljanka Srbije, da je etnička Albanka i „ponosna državljanka Kosova“.

Kometrisala je i ono što je o potencijalnom premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju u svom govoru izneo Dačić, koji je upozorio zemlje-članice SB da se Kurti slikao u kancelariji sa albanskom zastavom a ne zastavom tzv. Kosova.

„On pobedio na izborima, više puta je rekao da je posvećen dijalogu, ali moram reći da me zabavlja činjenica da moj srpski kolega brani kosovsku zastavu. Uveravam vas da će u kabinetu premijera Kosova biće uvek kosovska zastava“, rekla je ona.

Dodala je da Dačić nije pomenuo da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji dok je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Govoreći o nedavnim izborima na KiM, rekla je da su oni bili posebni iz više razloga, da dovoljno svedoče o „zrelosti demokratije na Kosovu“, ali je napomenula da je nekoliko članova CIK-a moralo u bolnicu zbog prebrojavanja nekih glasova, tvrdeći da da Priština ne upire prstom ni u koga.

Ona je optužila Beograd za zastrašivanje Srba na Kosovu i njihovu instrumentalizaciju za svoju politiku.

„Da vas podsetim šta se desilo Oliveru Ivanoviću koji je govorio nezavisno“, rekla je ona i dodala da kosovska policija vodi istragu da je ispitala više od 100 svedoka, tvrdeći da se glavnoosumnjičeni nalazi u Beogradu.

Osporila je podatke Beograda da ih je 200.000 pobeglo sa Kosova 1999. godine.

„Po popisu iz 1981. oko 209.000 Srba živelo je na Kosovu. Ako Srbija tvrdi da je 200.0000 Srba otišlo sa Kosova, to znači skoro svi, ko su onda 16.000 Srba koji su glasali na izborima pre dve nedelje“, zapitala je ona.

Ona je rekla da je zbog domaćih prilika Kosovo odustalo od aplikacije u Interpolu ove godine ali da će Priština ponovo sledeće godine ponovo podneti zahtev za članstvo.

Rekla je i da je dijalog sa Srbijom važan ali i upitala kako da Priština veruje Srbiji da je iskrena u procesu pomirenja kad dosad, kako kaže, nije primenila skoro ništa što je dogovoreno u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.