U trendu

Članice ASEAN-a ipak indirektno kritikovale Kinu zbog Južnog kineskog mora

Članice Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) danas su, u zvaničnom saopštenju sa godišnjeg sastanka u Manili, indirektno kritikovale Kinu zbog izgradnje vojnih utvrdjenja na ostrvima u Južnom kineskom moru i njeno uporno polaganje prava na tu oblast.

Ministri spoljnih poslova zemalja ASEAN-a stavili su u zvanično saopštenje nedovoljno odredjenu referencu na prošlogodišnju arbitražnu presudu prema kojoj Kina nema pravo na gotovo celu teritoriju tog mora, koju Peking smatra svojom. Kao i prilikom ranijih kritika u zajedničkim izjavama, oni nisu pomenuli Kinu po imenu, navodi Asošiejted pres.

U nacrtu zajedničkog saopštenja, u koji je Asošiejted pres imao uvid sredinom nedelje, pre početka godišnjeg sastanka ministara ASEAN-a, nije bilo kritika na račun Kine zbog njenog stava prema Južnom kineskom moru, o čemu Kina odbija diskusiju na multinacionalnim forumima.

U tom nacrtu je stajalo da će ministri spoljnih poslova članica ASEAN-a zahtevati od svojih diplomata da odmah iniciraju razgovore o takozvanim pravilima ponašanja u Južnom kineskom moru pošto su njihove vlade u maju postigle okvirni sporazum s Kinom.

Neimenovani diplomata iz jugoistočne Azije rekao je danas za Asošiejted pres da je čvršću retoriku u saopštenju tražio Vijetnam, uprkos protivljenju mnogih ministara ASEAN-a, čije se zemlje uveliko oslanjaju na Kinu kad je reč o trgovini i investicijama.

U glavnom gradu Filipina juče i danas se održava godišnji sastanak ministara spoljnih poslova ASEAN-a i njihovih azijskih i zapadnih kolega.

Članice ASEAN-a su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.