najveća internet zajednica u Srbiji već 19 godina

U trendu

Crna Gora otvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU

Crna Gora je danas u Briselu u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom otvorila poglavlje 1 o slobodnom kretanju robe i poglavlje 22 o regionalnoj politici, a privremeno je zatvorila poglavlje 30 o medjunarodnim odnosima.

Crna Gora je posle pet godina pregovora dosad otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja, tri privremeno zatvorila.

Ministarka evropskih poslova Malte predsedavajuće zemlje EU, Elena Dali, pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovodjenju reformi za članstvo u Uniji i naglasila da je to takodje poruka celom Zapadnom Balkanu da EU ostaje posvećena procesu proširenja.

Direktor za proširivanje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson je na konferenciji za novinare pohvalio je napredak Crne Gore u reformama vladavine prava i temeljnih sloboda i rekao da je nužno da vlasti u Podgorici nastave s postizanjem opipljivih rezultata na tom polju.

Crnogorski ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je izjavio da je Crna Gora u potpunosti uskladila svoju trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije i da će reforme u oblasti prometa robe pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na tržištu unije od blizu 500 miliona stanovnika.

„Usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru Poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspešno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših gradjana i nakon članstva u EU“, rekao je Pejović.

Danijelson je pozdravio „konstruktivnu ulogu“ Crne Gore u regionalnoj saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike