Danas objavljivanje plana britanskog predsedavanja SB UN?

LONDON – Službenici u Forin ofisu najavljuju da će okviri i smernice britanskog plana predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija biti objavljeni danas.

RTS dodaje da će okviri i smernice tog plana biti objavljeni na stranicama „Njujork tajmsa“.

Iako Velika Britanija 1. avgusta preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti UN, mediji u Britaniji ni slova ne posvećuju ovoj temi.

Kako je navela dopisnica RTS iz Londona, upućeni spoljnopolitički analitičari, što bliski strankama, što oni nezavisni, prosto su iznenađeni da njihova zemlja preuzima predsedavanje SB UN jer, kažu, svi su toliko obuzeti Bregzitom da im je to jednostavno promaklo.

„Večernje novosti“ prethodno su objavile da Velika Britanija namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji. To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu, navodi list.

Prema saznanjima „Novosti“, trenutno se vodi rasprava o programu rada Saveta bezbednosti za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Izvori lista tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

(Tanjug)

Napišite komentar