U trendu

Dino: Pristalice Bolsonara odgovorne za nemire u Braziliji biće sankcionisani

BRAZILIJA – Kandidat za ministra pravde Brazila Flavio Dino obećao je danas da će pristalice krajnje desničarskog predsednika Žaira Bolsonara koji su palili autobuse i napali policiju na dan kada je zvanično potvrđena pobeda izabranog levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve snositi odgovornost.

Dino je takođe rekao da će se svi regionalni nadležni zvaničnici, za koje se utvrdi da nisu obuzdale nemire u Braziliji, takođe suočiti sa kaznom i da neće biti amnestiranih, prenosi Rojters.

Visoki članovi brazilskog Vrhovnog suda (STF) i Federalnog izbornog suda (TSE) smatraju da su bezbednosne snage Brazilije bile previše popustljive i da su trebale da deluju snažnije, rekla su Rojtersu dva neimenovana izvora iz suda.

Pristalice odlazećeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara sukobile su se u ponedeljak sa policijom, kada su zapalile nekoliko vozila, blokirali nekoliko bulevara i ulica i navodno pokušale da upadnu u sedište federalne policije u glavnom gradu Braziliji, prenosi AP.

Specijalci pod punom opreom bili su angažovani kao pomdrška, a pripadnici snaga bezbednosti su morali da koriste šok bombe i gumene metke kako bi odvratili demonstrante, izvestili su lokalni mediji.

Nakon što je Bolsonaro izgubio izbore od da Silve 30. oktobra, njegove pristalice organizovale su proteste širom zemlje.

U ponedljak je nadležmi izborni organ izdao je zvaničnu potvrdu izborne pobede Luli da Silvi na predsedničkim izborima.

Ranije je savezni izborni sud odbacio žalbu partije odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara, koja je iznela primedbu na regularnost tokom drugog kruga predsedničkih izbora održanih u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar