Duterte pozvao Filipince da pucaju u narkodilere

Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte (71) pozvao je danas javnost da mu pomogne u borbi protiv kriminala i pozvao je gradjane koji poseduju oružje da pucaju u dilere droge koji koji se opiru hapšenju.

Duterte je u gradu Davao na proslavi pobede na predsedničkim izborima, rekao da će Filipinci koji pomognu vlastima u krvavom ratu protiv kriminala biti nagradjeni.

“Slobodno nas zovite, policiju, ili to uradite sami ako imate pištolj, imate moju podršku”, kazao je predsednik Filipina.

On je u govoru koji je prenosila nacionalna televizija upozorio na veoma zastupljenu trgovinu narkoticima u toj zemlji, u koju je uključena i policija.

“Ako se diler droge opire hapšenju ili odbija da dodje u policijsku stanicu i ugrožava gradjane pištoljem ili nožem, upucajte ga i daću vam medalju”, naveo je on.

Duterte je zatražio da tri policijska generala u prestonici filipina Manili podnesu ostavke zbog umešanosti u zločine, ali nije precizirao o kakvim se zločinima tačno radi.

Dugogodišnji gradonačelnik Davaoa i bivši državni tužilac naglasio je da policajci čine krivična dela “iz velike pohlepe ili velike potrebe”.

On je kazao da će obezbediti novčanu pomoć za policajce koji su počinili krivična dela iz velike potrebe, zato bolesti članova porodice i slučno, a da će se “lično pozabaviti” pohlapnim policajcima.

Kontroverzni političar zapretio je policijskim zvaničnicima da će ih, ukoliko ne podnesu ostavke, poniziti u javnosti i založio se za reviziju odbačenih krivičnih predmeta protiv aktivnih policajaca.

Kako se navodi, novoizabrani filipinski predsednik najavio je velike nagrade za gradjane koji dovedu vlastima narko dilere, žive ili mrtve.

Duterte je posle osvajanja predsedničkog mandata obećao gradjanima da će se izboriti sa kriminalom i korupcijom u roku od šest meseci. Policijski zvaničnici odbacili su njegovu retoriku kao nerealnu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog zapaljive retorike filipinskog predsednika koja, kako se navodi, može da dovede do ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Njegovi protivnici navode da je Duterte bio umešan u ubistvima mnogih kriminalaca dok je bio na vlasti u gradu Davau, ali se niko od svedoka nije usudio da svedoči protiv jega na sudu. Egzekucije su, kako se navodi, izvršavale ubice na motorima, takozvani “Davao odred smrti”.

(Beta)

Ostavite komentar