U trendu

Elektromreža Japana pod pritiskom zbog vrućina i havarija

TOKIO – Elektroenergetska mreža u Japanu danas je pod velikim pritiskom, zbog toplotnog talasa u Tokiju koji obara junske temepraturne rekorde stare skoro 150 godina.

Pored vrućine, probleme su napravile i iznenadne havarije u jednoj elektrani, što je dovelo desetine miliona stanovnika u rizik od nestanka struje.

U nekim oblastima šireg područja Tokija, gde živi 37 miliona ljudi, danas su predviđene temperature od oko 40 stepeni Celzijusa, šestog dana toplotnog talasa koji je počeo posle najranijeg završetka kišne sezone u prestonici u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Rojters.

Takođe se ne predviđa da će maksimalne temperature pasti na 30 stepeni pre sledećeg utorka, navodi britanska agencija.

Vlasti su zamolile građane da vode računa o potrošnji struje zbog povećanog korišćenja klima uređaja s obzirom na to da elektroenergetski kapaciteti nisu u zavidnom stanju.

Savetuje se gašenje svetla i nepotrebnih uređaja od 15 do 18 časova posle podne po lokalnom vremenu, ali je preporuka da se u najtoplijem periodu dana rashlađuju prostorije u kojima se boravi, kako bi se izbegao rastući broj zdravstvenih problema zbog toplotnog udara.

Iz elektrane snage 600 megavata (MV) u severnom Japanu koja isporučuje struju zaTokio saopšteno je danas da je došlo do neobjašnjivih tehničkih problema zbog čega je ona morala da pređe na rad sa smanjenim kapacitetima, a zvaničnici ministarstva industrije saopštili su da očekuju normalizaciju u pogonu do večeras, navodi Rojters.

Snabdevanje električnom energijom Japana je otežano od kada je zemljotres u severoistočnom delu zemlje u martu primorao neke nuklearne elektrane da obustave rad, a zvaničnici su zatvorili i nekoliko zastarelih fabrika fosilnih goriva u pokušaju da smanje emisiju ugljen-dioksida.

Ti problemi, zajedno sa porastom potražnje za električnom energijom, u okolnostima visokih temperatura doveli su do nestašice struje.

Nacionalna meteorološka agencija objavila je u ponedeljak da je kišna sezona završena u regiji Kanto, u kojoj je smeštena prestonica, kao i susednom području Košin,a kako se navodi, ove godine ona je najkraća ikada u nekoliko delova zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.