U trendu

Erdogan: Obustavljamo pregovore sa Grčkom

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja obustavlja pregovore sa Grčkom, delom i zbog spora sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom i onoga što Ankara naziva kršenjem vazdušnog prostora.

Prošle godine, posle petogodišnje pauze, dve članice NATO nastavile su razgovore o rešavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.

Erdogan je u parlamentu poručio da je Turska otkazala platformu bilateralne saradnje, nazvanu Strateški savet na visokom nivou, sa Grčkom i dodao da Ankara želi spoljnu politiku koja „ima jak karakter“, prenosi agencija Rojters.

„Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima“, rekao je Erdogan, misleći na spor oko vazdušnog prostora oko ostrva u Egejskom moru.

Upozorio je Grčku da ne pokušava da se igra sa Turskom.

„Umorićete se i zaglavićete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore sa vama“, rekao je turski lider.

Zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, preklapanja potraživanja oko njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora, migranata i etnički podeljenog Kipra, podseća britanska agencija.

Tenzije su ponovo „buknule“ prošle nedelje kada je Erdogan rekao da grčki premijer „više ne postoji“ za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posete Sjedinjenim Državama.

Micotakis je juče rekao novinarima posle samita lidera EU da je obavestio svoje kolege iz Evropske unije o „agresivnosti“ Turske i „provokacijama koje ne mogu da tolerišu Grčka ili EU“.

Erdogan je poručio i da će Turska osloboditi sirijske oblasti Tal Rifat i Manbidž od terorista i da će se njene planirane vojne operacije postepeno nastaviti u drugim delovima severne Sirije.

Njegovi komentari, u govoru poslanicima iz njegove vladajuće partije, usledili su nedelju dana nakon što je obećao novi vojni upad na južnu granicu Turske, koja je na meti milicije sirijskih Kurda koju podržavaju SAD, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar