najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Erdogan: Preispitati sporazum iz Lozane, Pavlopulos: Nije tema

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su neki delovi ugovora iz Lozane, kojim se utvrđuju granice između Grčke i Turske, nejasni i da je potrebno trajno rešenje problema u Egejskom moru i na Kipru, kao i da bi taj sporazum trebalo ažurirati.

On je to rekao tokom prve posete Grčkoj kao predsednik države, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, zaštita prava turske manjine unutar granica Grčke je prioritet za Tursku i dodao da muslimani u pograničnom regionu zapadne Trakije ne mogu da sami biraju muftiju, dok hrišćanske zajednice u Turskoj uživaju veću slobodu pri izboru verskog poglavara, navodeći da se sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine ne primenjuje pravedno.

„Kako možemo reći da je sporazum iz Lozane na snazi. Onda da nije na snazi. Moramo da dokažemo da je taj sporazum primenljiv“, rekao je Erdogan.

Sporazum iz Lozane potpisan 1923. godine razgraničava granicu moderne Turske.

Grčki predsednik Pavlos Pavlopulos rekao je povodom ovih Erdoganovih izjava, da sporazum iz Lozane nije tema za pregovore i da ne treba da se revidira.

„Za nas, sporazum iz Lozane nije tema za pregovore“, rekao je Pavlopulos i istakao potrebu da se poštuje međunarodno pravo i evropske pravne tekovine, navodeći da je to obaveza za obe države.

On je podvukao da je za dve države važna iskrena saradnja među prijateljskim zemljama, ističući iskrenost važnim elementom prijateljstva.

Istovremeno, on je od Turske zatražio iskreno sprovođenje sporazuma između EU i Turske o izbeglicama, s obzirom da su pravda i čovečanstvo ključne vrednosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike