U trendu

Erdogan: Referendum prelomna tačka Turske i EU

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da će referendum 16. aprila o uvodjenju predsedničkog sistema biti „prelomna tačka“ u odnosima zemlje sa Evropom.

„Šta to čujemo? Da nas Evropska unija (EU) neće prihvatiti ako se na referendumu glasa za uvodjenje predsedničkog sistema. Kad bi samo oni (Evropljani) mogli da donesu takvu odluku! To bi nam olakšalo posao“, rekao je Erdogan na skupu u Antaliji, na jugu Turske.

Turski predsednik je rekao da će referendum „biti prelomna tačka“ u odnosima sa EU i poručio da je zbog toga važno da se glasa za promene, i da Turska ne želi da bude nečija žrtva.

Odnosi Turske i EU veoma su zategnuti poslednjih nedelja posle zabrane skupova turske zajednice u nekoliko evropskih gradova, u Nemačkoj i Holandiji.

Uprskos tim tenzijama, Turska ostaje važan partner EU po pitanju rešavanja migrantske krize i članica je NATO-a.

Analitičari se pitaju da li Erdoganove izjave zaista svedoče o njegovoj želji da prekine veze sa EU ili je deo „prolazne oluje“ i nacionalističke retorike uoči glasanja.

Erdogan, koji bez referenduma ne može da ojača predsedničku funkciju, ponovio je nekoliko puta da planira ponovno uvodjenje smrtne kazne što je protivno uslovima za članstvo u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.