U trendu

Evropa okovana snegom, u Autraliji ekstremno toplo: Noću i do 33 stepeni (foto)

Dok se delovi Evrope bore s rekordnim nanosima snega, australijske vlasti upozorile su svoje građane da izbegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura u nekim delovima zemlje koje će se zadržati i čak i rasti sledećih dana, prenosi „Gardijan“.

Delovi Zapadne Australije zabeležili su noćne rekorde od 33 stepena Celzijusa, a najviše dnevne temperature mogle bi narasti na više od 45 stepeni, objavio je državni meteorološki zavod.

– Izbegavajte telesne aktivnosti, pijte dovoljno tečnosti, to je presudno u ovom trenutku – kaže Ričard Brom, iz Zavoda zdravstvene zaštite životne sredine u vladi savezne države Novi Južni Vels.

U gradu Marbl Bar izmereno je čak 49,3 stepena. Uz neuobičajeno sušno vreme i visoke temeprature, preti opasnost od požara.

Prošle godine vatrogasci su se borili s više od sto požara duž severoistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale talas požara.

Zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu se nasukalo više od milion riba, a stručnjaci upozoravaju da će se situacija samo pogoršati u narednim danima. Očekuje se da će toplotni talas trajati još barem sedam dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.