U trendu

Evropski ekspert: Bombardovanje Jugoslavije je strateška greška EU

Za Evropsku uniju je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine bilo strateška greška, smatra šef Centra za geopolitička istraživanja „Eurokontinent“ Pjer Emanuel Toman.

Trinaest zemalja-članica NATO-a dale su toj alijansi na raspolaganje svoju avijaciju za izvođenje vojne operacije, a među njima su Francuska, Nemačka, Italija, Portugalija, Španija i Velika Britanija. Američki kontinent je imao oko 75 odsto udela u svim operacijama NATO-a.

„Smatram to strateškom greškom. To je od NATO-a napravilo organizaciju koja je odgovorna za bezbednost Evropljana i koja je dominantna u odnosu na Evropsku uniju. Evropska unija i evropske članice NATO-a su napravile od sebe zatočenike geopolitičkih prioriteta SAD na Balkanu, kao i Nemačke, koja smatra da je EU potčinjeni deo evroatlantskog prostora. Smatram da je kriza u EU delimično počela upravo tada“, rekao je ekspert.

On je nazvao lažima izjave da je bombardovanje bilo „humanitarna intervencija“.

„To je bilo učinjeno da bi se sakrili istinski geopolitički interesi atlantista, koji su želeli da rasparčaju Jugoslaviju, da izvuku Rusiju iz regiona Balkana i da konačno okrenu balkanske zemlje NATO-u“, rekao je Toman.

Ekspert smatra da je rezultat bombardovanja „stvaranje nefunkcionalnih država kao što su Kosovo ili Bosna koje ne mogu da postoje bez evropskih subvencija“.

„NA Balkanu su se za dug period učvrstili islamski ekstremisti, a region je postao jedan od kriznih faktora u odnosima s Rusijom, koja je izgubila poverenje u evroatlantske instance“, ukazao je Toman.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)