U trendu

FPO pod velikim pritiskom zbog pesme o „pacovima“

BEČ – Slobodarska partija Austrije (FPO) nalazi se pod velikim pritiskom javnosti, ali i koalicionog partnera Narodne stranke (OVP) kancelara Sebastijana Kurca zbog pesme o „pacovima“ koju je odbor te partije u mestu Braunau objavio u svom partijskom magazinu.

U pesmi se migranti porede s pacovima, što je naišlo na oštru osudu javnosti i politike.

Kurc je, najpre javno opomenuo FPO u Branau i njen pokrajinski odbor u pokrajini Gornja Austrija, a nije izostala i oštra kritika na račun vicekancelara i lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea.

Kancelar je jasno stavio do znanja da će koristiti sva svoja ovlašćenja ako neko od njegovih ministara ispolji rasističke stavove.

„U tom slučaju, delovaću“, upozorio je Kurc, dodajući da bi to moglo značiti i predlog predsedniku za smenjivanje ministra.

To su jasne poruke usmerene ka FPO, koja je proteklih nedelja bila često na meti kritike zbog pojedinih desničarskih ispada.

I predsednik Austrije Aleksander van der Belen reagovao je na neumesnu pesmu i pozvao vicekancelara na raport.

Van der Belen je Štraheu ukazao na sve učestalije incidente.

„Sejanje mržnje protiv sugrađana nećemo nikada prihvatiti u Austriji“; bio je jasan predsednik u razgovoru u četiri oka.

Takođe je pohvalio oštru i brzu reakciju kancelara Kurca.

Zbog veza sa desnicom juce je u parlamentu Socijaldemokratska partija (SPO) zatrazila da se izglasa nepoverenje Štraheu, ali ta inicijativa nije prošla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.