U trendu

Francuska pojačala upozorenja zbog pojave ptičjeg gripa

PARIZ – Francuska je podigla nivo upozorenja na opasnost od izbijanja ptičijeg gripa, nakon što je kod peradi na jednom imanju na severoistoku zemlje otkrivena opaka vrsta ovog virusa, posle slučajeva detektovanih u susednoj Belgiji i Luksemburgu, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Visoko zarazni soj ptičjeg gripa H5N8 otkriven je ove sedmice među patkama, kokošima, ćurkama i golubovima u jednom domaćinstvu u regionu Ardeni, i sva živina je zaklana iz predostrožnosti, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva, prenosi Rojters.

„Zdravstvena situacija u vezi sa visoko patogenim ptičjim gripom je zabrinjavajuća. Od 1. avgusta, u Evropi je otkriveno 25 slučajeva kod divljih ptica i onih koje se gaje u domaćim uslovima“, dodaje ministarstvo.

Dva slučaja virusa H5N8 prijavljena su prošle nedelje u Belgiji – jedan kod prodavca ptica i jedan u privatnoj kući – a drugi u domaćinstvu u Luksemburgu koje je povezano sa trgovcem u Belgiji, napominje se u saopštenju.

Najnoviji slučajevi ptičijeg gripa soja H5N8 naveli su Francusku da podigne procenu rizika na „umerenu“ sa „zanemarljive“, što znači da će živina u nekim regionima zemlje morati da se drži u zatvorenom prostoru, predočili su iz ministarstva.

Izbijanje ove bolesti ne bi trebalo da ugrozi status Francuske kao bezbedne zemlje „bez ptičijeg gripa“, koji je stekla nakon prethodnog talasa zaraze virusom H5N8, ocenilo je ministarstvo.

Epidemija ptičijeg gripa mogla bi da podstakne zemlje uvoznice, posebno u Aziji, da uvedu trgovinska ograničenja za proizvode od živinskog mesa.

Francuska je prošle zime u regionu na jugozapadu zemlje poznatom po uzgoju pataka zaklala oko tri miliona živine u nastojanju da zaustavi širenje virusa sa divljih ptica na domaću perad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.