U trendu

Frapantno: Više od 3.000 zahteva za eutanaziju u Nizozemskoj

Jedina klinika specijalizovana za eutanaziju u Nizozemskoj, prvoj državi koja je legalizovala tu praksu, objavila je da je prošle godine primila više od 3.000 zahteva, 22 odsto više nego 2018. godine, prenose mediji.

Centar za eutanaziju u Hagu navodi u saopštenju da je “prošle godine primio 3.122 zahteva, najviše od 2012.“, otkako postoji ta ustanova, te “mnogo veći broj od predviđenog”. Od pristiglih zahteva, prihvaćeno je skoro 900.

– Svakog radnog dana 13 osoba dolazi nam sa molbom: „Pomozite mi, ne mogu više ovako“ – navodi direktor klinike Steven Pleiter.

Inače, broj zahtjeva bio je stabilan 2017. i 2018., a snažan porast dogodio se u 2019., saopštio je centar ne navodeći razloge rasta.

Prema poslednjim službenim raspoloživim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, 6.126 osoba podvrgnulo se 2018. godine eutanaziji u Nizozemskoj.

Većinu su činili pacijenti oboleli od raka. Najmanje dva doktora moraju potvrditi da nema drugog razumnog rešenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje.

Eutanaziju, prema nizozemskom zakonu, može zatražiti svaka osoba starija od 12 godina, dok deca sve do starosti od 16 godina moraju zatražiti dopuštenje svojih roditelja ili staratelja.

Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore sa pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i proveru postupka sa zakonom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.