U trendu

FSB: Terorizam i dalje pretnja, ćelije se premeštaju u Evropu

MOSKVA – Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov upozorio je da se međunarodne terorističke ćelije premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu, centralnu i jugoistočnu Aziju.

„Uprkos pretrpljenim porazima, međunarodne terorističke organizacije, predstavljaju pretnju za većinu država na svetu“, rekao je Bortnikov na konferenciji o borbi protiv međunarodnog terorizma u Sankt Peterburgu, preneo je Tas s.

Bortnikov je ukazao da je terorizam postao veoma profitabilan biznis i da raznovrsni mehanizmi finansiranja daju teroristima, kako je naveo, dodatnu šansu za preživljavanje.

On je upozorio da Islamska država i Al kaida i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju, i da trenutno organizuju snage stvaranjem mreže terorističkih ćelija.

Međusobno povezane i autonomne ćelije se premeštaju sa Bliskog istoka u Evropu Centralnu i jugoistočnu Aziju, istakao je Bortnikov.

On je podsetio da su prošle godine na svetu izvršena 683 teroristička napada, u kojima je život izgibilo 4.700 ljudi, a ranjeno više od 7.000.

Ponudio je sprovođenje niza mera pod okriljem Ujedinjenih nacija, uključujući konsolidaciju napora, organizaciju i razmenu podataka, kao i sprečavanje finansiranja teroristiljih grupa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike