U trendu

G7 spremna za saradnju s Rusijom u rešavanju sukoba u Siriji

Grupa industrijski razvijenih zemalja G-7 izrazila je „spremnost za saradnju“ s Rusijom, nepokolebljivom saveznicom režima u Damasku, da bi se našlo političko rešenje sirijskog sukoba, piše u završnoj deklaraciji s današnjeg sastanka na vrhu G-7, završenog u Taormini, u Italiji.

„Smatramo da postoji mogućnost da se okonča ta tragična kriza. Neće se štredeti napor u tome“ da se zaustavi taj sukob, navodi se u saopštenju u kojem se ponavlja potreba „inkluzivnog političkog procesa pod okriljem UN“.

„Ako Rusija je spremna da pozitivno iskoristi svoj uticaj, spremni smo da saradjujemo s njom da se reši sukob, tražeći političko rešenje“, pišu zemlje G-7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan).

„Spremni smo da doprinesemo obnovi, kada počne kredibilna politička tranzicija“, dodaju oni, nadajući se da će sporazumi iz Astane „konkretno pomoći smanjenju nasilja“.

Rusija i Iran – saveznici sirijskog režima, i Turska koja podržava pobunjenike, pokrovitelji su procesa za prekid vatre u Siriji, u ćemu Zapad ne učestvuje.

Pregovori sirijskih zaraćenih strana su u toku u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

G7 pozvao na „sprovodjenje stvarnog prekida vatre, zaustavljanje upotrebe hemijskog oružja, na neposredan pristup humanitarne pomoći i oslobađanje proizvoljno pritvorenih lica, kao i na pristup zatvorima“ sirijskog režima.

Rat u Siriji odneo je više od 320.000 života i doneo milione izbeglica od 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar