U trendu

Glas Amerike: Udarna pomorska grupa SAD poslata u odvraćanje Severne Koreje

Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale su treću udarnu pomorsku grupu, predvodjenu nosačem aviona, kao znak jasnog upozorenja Severnoj Koreji da odustane od svog balističkog i nuklearnog programa, potvrdila su dva neimenovana izvora za Glas Amerike.

Nosač aviona „Nimic“, jedan od najvećih brodova na svetu, pridružiće se super nosačima aviona „Karl Vinson“ i „Ronald Regan“ u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori izveštaču Glasa Amerike.

SAD retko zajedno šalju tri nosača aviona u isti region.

Rastuća severnokorejska nuklearna i raketna pretnja vidjena je kao glavni bezbednosni izazov za predsednika Donalda Trampa, koji je obećao da će sprečiti tu zemlju da postane sposobna da izvede udare na SAD nukelarnim oružjem, što je mogućnost za koju eksperti kažu da bi Pjongjang mogao da postigne od 2020. godine.

Sedeći uz japanskog premijera Šinzoa Abea, Tramp je u petak malo pre početka sastanka Grupe G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebalo da imaju „poseban fokus na problem Severne Koreje“.

U saopštenju Bele kuće izdatom u petak, kaže se da su se dvojica lidera složili da „pooštre sankcije protiv Severne Koreje“ u pokušaju da spreče dalji razvoj severnokorejskog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa.

Vojska SAD, u medjuvremenu, izvršiće probe sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) po prvi put sledeće nedelje. Namera je da se simulira napad severnokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Agencija za raketnu odbranu sapštila da je će testirati postojeći sistem za raketnu odbranu u utorak i pokušati da presretne ICBM. Pentagon je koristio zemaljski odbrambeni raketni sistem (GMD) kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

GMD je bio nestalan, uspešan u obaranju devet od 17 pokušaja protv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta, pre 1999. godine.

Poslednji test, u junu 2014, bio je uspešan – ali tri naknadna testa nisu uspela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar