U trendu

GRC: Opozicija kritikuje Micotakisa zbog Severne Makedonije

ATINA – Grčke opozicione partije kritikovale su grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa zbog njegovog govora tokom otvaranja Međunarodnog sajma u Solunu, u kome nije komentarisao Prespanski sporazum koji je Grčka potpisala sa Severnom Makedonijom, prenosi portal Plusinfo.

Iz najveće opozicione stranke u Grčkoj SIRIZA kažu da je Micotakis u praksi priznao potrebu za poštovanjem Prespanskog sporazuma, dok su iz stranke MERA25 izjavili da iznenađuje ćutanje grčkog premijera.

Desničarska stranka Grčko rešenje saopštila je da je aktuelna grčka vlada „predala“ sveto ime Makedonija Skopljanima.

„Gospodin Micotakis iz Soluna na Međunarodnom sajmu u svom govoru od 7.000 reči nije rekao ni jednu reč o makedonskom pitanju, niti o Sporazumu iz Prespe, a u prethodnom periodu se pojavljivao kao borac za Makedoniju“, rekao je portparol SIRIZA Aleksis Haricis.

Partija bivšeg ministra finansija Grčke Janisa Varufakisa MERA25 navodi da je ćutanje Micotakisa pravo iznenađenje ukoliko se ima u vidu, kako je rekao, patriotska pasija Nove demokratije u predizbornom periodu.

„Gospodine Micotakis, vi možete da ostvarite vaše kontakte sa strancima, ali grčko društvo je shvatilo. Prodali ste Makedoniju za premijersku fotelju“, navode iz opozicione desničarske stranke Grčko rešenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.