Grubiša: Evropski izazovi pred Hrvatskom

ZAGREB – Hrvatska se nalazi pred sudbinskim izazovom: hoće li se u sledećim mesecima potvrditi kao evropska zemlja, članica Evropske unije koja deli evropske vrednosti, ili će ostati na njenoj margini, piše hrvatski diplomata Damir Grubiša.

U autorskom tekstu za portal Autograf, Grubiša kaže da je Hrvatska, kao jedna od postjugoslavenskih, balkanskih zemalja, razapeta između načela građanske demokratije na jednoj strani i populizma, nacionalizma i zadrtog konzervativizma na drugoj strani s permanentnim koketiranjem prema hrvatskoj inačici nacifašizma, koja se u Hrvatskoj zove ustaštvo.

Podseća da je u ortbitu EU Hrvatska ušla nakon mukotrpnog pregovaranja – po dužini pregovaranja je ostvaren rekord: čak sedam godina prema proseku od pet godina za zemlje bivšeg istočnog bloka.

Pa i onda, nakon završenih pregovora, bilo je dilema među starim članicama EU da li se Hrvatska doista promenila na bolje i izašla iz nacionalističkog nimbusa, iz faze postkomunističke ”nacionalne demokratije” i prerasla u modernu građansku demokratiju, piše Grubiša.

Sada, kaže, nakon sedam godina od ulaska Hrvatske u članstvo EU, vidimo da su signali koje šalje i dalje kontradiktorni.

Ne sporeći dobre signale, Grubiša ukazuje da stižu i loši koji govore da se hrvatsko društvo vraća modelu nacionalne demokratije, populističko-nacionalističke vladavine novih elita koje su zamenile staru generaciju nacionalističkih vođa, koje su preuzele vlast i stvorile novi amalgam plutokratije i oholokratije, čiji je znak prepoznatljivosti opšta, već endemična korupcija.

Kao dobar signal Grubiša navodi saglasnost Evropske komisije koji je stigao ovih dana da Hrvatska može d pristupi šensgenskoj zoni, ali ukazuje da s drue strane, kada je hrvatskoj javnosti poznato koliko je porozna granica prema Bosni i Hercegovini, a istovremeno Hrvatska ima otvorene teritorijalne sporove sa svim svojim susedima (s izuzetkom Mađarske), javljaju se dileme i o ovoj oceni, koja je, kako kaže, pre znak slabosti EK nego znak snage Hrvatske.

Takođe, kao pozitivan signal Grubiša navodi to što je Rijeka, u jakoj konkurenciji, izabrana za Evropsku prestonicu kulture za 2020.

Tako su se, kaže Grubiša, u nekoliko sedmica stekli različiti signali iz Hrvatske – oni dobri, kao što je slučaj s Rijekom, nominalno dobri, kao što je odluka o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristup Sćengenskom sporazumu, najava Evropskog semestra pod predsedanjem Hrvatske i ocene o šampionstvu u korupciji iz izvora međunarodnih banaka i nevladinih udruga.

Hrvatska se, ističe Grubisa, doista tako nalazi pred dilemom – a kojim će putem otići ostaje da se vidi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.