Grupa 7 usvojila plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja

Foto: Beta

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) objavili su danas akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja da bi pomogli da se zatvore „kritične rupe“ u operativnom kapacitetu i medjunarodnoj saradnji.

Plan predvidja i veću razmenu informacija izmedju članica G7 i Interpola, saopšteno je na kraju samita koji je danas završen u Iseu, u Japanu.

Učesnice samita su podržale rezolucije Ujedinjenih nacija koje se odnose na borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Lideri su usvojili i planove za poboljšanje bezbednosti na granicama i u vazdušnom saobraćaju, kao i za sprečavanje finansiranja nasilnog ekstremizma, uključujući i sprečavanje trgovine antikvitetima i drugih umetničkih dela kojima se takodje finansiraju ekstremisti.

U saopštenju se navodi da postoje rupe u postojećim operativnim kapacitetima i saradnji i ističe se potreba da se odgovori na nasilni ekstremizam.

Tokom dvodnevnog samita, lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke razgovarali su o brojnim pitanjima, uključujući geopolitičke sukobe, terorizam i pitanje izbeglica, ali je glavni fokus bio na oporavku svetske ekonomije.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar