U trendu

Haos na ulicama KinÅ¡ase – 19 mrtvih, mnogo ranjenih na protestima

Misija UN u Demokratskoj Republici Kongu potvrdila je danas da je 19 ljudi ubijeno, dok je 45 ranjeno pucnjima iz vatrenog oruÅŸja, tokom protesta u utorak protiv ostanka predsednika DÅŸozefa Kabile na vlasti po isteku mandata.

„Veoma smo zabrinuti zbog prekomerne upotrebe sile od strane drÅŸavnih agenata, pre svega policije, Republikanske garde, vojne policije i Nacionalne obaveÅ¡tajne agencije“, rekao je novinarima u KinÅ¡asi Hose Marija Aranaz, Å¡ef Kancelarije UN za ljudska prava u Kongu, prenosi Rojters.

U nekim delovima glavnog grada Konga juče su izbili protesti, nekoliko sati pre isteka mandata predsednika Dşozefa Kabile, a policija je suzavcem pokušala da rastera učesnike, prenela je britanska agencija.

Demonstranti su duvali u zviÅŸdaljke, a studenti palili gume, pokuÅ¡avajući na taj način da stave do znanja Kabili da je vreme da ode.

Nekoliko stotina učesnika protesta ranije juče pobunilo se protiv planova predsednika da ostane na funkciji i posle isteka mandata, a bezbednosne snage su se sukobile sa grupom koja je uzvikivala „Baj, baj Kabila“.

Opozicioni aktivisti optuşuju Kabilu da pokušava da zadrşi vlast tako što pušta da mu istekne mandat bez izbora na kojima bi se izabrao naredni lider Konga.

„Kabilin mandat ističe u 23.59…Sutra će nastati haos“, upozorio je u utorak jedan od vojnika smeÅ¡tenih blizu KinÅ¡ase.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.