U trendu

Holandija: Suspendovan agent koji je čuvao Vildersa

Ministar pravosuđa Holandije Stef Blok izjavio je danas da su dva agenta holandske tajne službe suspendovana tokom 2015, a da je jedan od njih bio član tima koji je obezbeđivao lidera holandske Partije za slobodu Gerta Vildersa.

Sam Vilders je u četvrtak objavio da je taj agent osumnjičen da je bezbednosne podatke o njemu dostavljao marokanskim kriminalcima u Holandiji.

Blok nije mogao da potvrdi pisanje lista „Telegraf“ koji je objavio da su agenti braća i da se sumnjiče za pranje novca, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ni list, ni ministar nisu otkrili da li su suspenzije dva agenta vodile do otkaza ili do sudskih optužbi.

Vilders je juče na svom Tviter profilu objavio da je otkazao sva pojavljivanja u javnosti, nakon što je došlo do „curenja“ bezbednosnih informacija o njemu.

„Veoma uznemirijuće vesti. Partija za slobodu otkazala je sve javne aktivnosti dok sve činjenice u vezi sa istragom ne budu poznate“, objavio je Vilders.

Kako agencije navode, agent holandske tajne službe, član tima koji je obezbeđivao Vildersa, suspendovan je zbog sumnje da je dostavljao podatke marokanskim kriminalcima koji žive u Holandiji.

Lider Holandske Partije za slobodu svoju kampanju je započeo prošle nedelje u gradu Spejkenise u blizini Roterdama. Okružen policijom, malom grupom demonstranata i većom grupom novinara, delio je letke i slikao se sa svojim pristalicama.

„Ovi izbori su sigurno istorijski. To je izbor koji će Holanđani moći da naprave 15. marta, bilo da odluče da svoju državu sve više daju drugima ili da je vrate sebi. Da učinimo Holandiju ponovo našom,“ izjavio je on tada i obećao da će se izboriti sa „marokanskim ološem“ koji, po njemu, čini ulice u njegovoj zemlji nebezbednim.

Kako je ranije AP preneo, Vilders je pozvao Holandiju, koja je jedna od država osnivača EU, „da bude ponovo nezavisna, da izađe iz EU“.

„EU vidim kao staro Rimsko carstvo koje prestaje da postoji. To će se desiti,“ rekao je on.

AP podseća da je njegova stranka ozbiljan kandidat da pobedi na izborima, pošto većina anketa pokazuje da ima veću podršku u odnosu na druge partije i ukazuje da bi nakon Bregzita mogao uskoro da usledi i Negzit, odnosno izlazak Holandije iz EU.

Vilders se ne slaže sa onima koji kažu da će Holandija da izgubi mnogo novca izlaskom iz EU i da će biti manje atraktivna investitorma.

Prema njegovom mišljenju, Holandija će uštedeti milijarde evra koje je davala u fondove EU.

AP navodi da su u proteklih nekoliko godina građani Holandije dva puta glasali na referendumu protiv predloga EU.

Podrška Vildersu je počela da raste nakon što je u decembru prošle godine bio proglašen krivim pred sudom zbog diskriminacije i širenja govora mržnje protiv Marokanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar