U trendu

HR ministar: Ne dovodim u pitanje odluke Ustavnog suda, ali. . .

ZAGREB – Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković izjavio je danas da je došlo vreme da se razgovara oko konačne odluke i primene odluke o dvojezičnosti u Vukovaru jer je taj grad, kako je rekao, „osetljivo mesto“.

„Vukovar je osetljivo mesto, to svi znamo i oko konačne odluke i primene toga treba sesti sa gradonačelnikom i sa svima koji treba da sednu i razgovarati o tome. Mislim da je došlo vreme da se razgovara“, rekao je Butković, prenosi Hina.

On je to novinarima kazao uoči sastanak kabineta vlade u užem sastavu, upitan o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru.

„Ne dovodim u pitanje odluke Suda, nisam ih nikad ni dovodio, ali ponavljam – Vukovar je posebno mesto“, poručio je Butković.

Odbor hrvatskog Sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, pozvao je juče hrvatsku vladu da postavi dvojezične table na državne institucije u Vukovaru i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obaveza za to.

Ovaj odbor je takođe zadužio Butkovićevo Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture da izradi akcioni plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mesta u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji ta zakonska obaveza.

Odbor će na svojoj prvoj sednici u septembru raspravljati o predlogu Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji je 2015. hrvatsko Ministarstvo uprave uputilo u proceduru i posle toga pokrenuti postupak usvajanja ovog zakona koji je već ranije prošao prvo čitanje.

Navodi se da će saborski odbor osnovati i komisiju koja će posetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gde su stvarni problemi, što je predložio predsednik tog odbora, Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.