najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iran i Saudijska Arabija – borba za nadmoć u regionu

Saudijska Arabija i Iran godinama vode bitku za politički, verski i ekonomski uticaj na Bliskom Istoku, ali najnoviji diplomatski sukob dve velike sile ovoga puta preti da se prelije na čitav region.

To bi, kako ocenjuju analitičari, moglo da ima geopolitičke implikacije koje nadilaze Persijski zaliv.

Rijad i Teheran, dva ljuta rivala za dominaciju na Bliskom Istoku, već vode međusobni rat preko posrednika u Siriji i Jemenu gde podržavaju suprotstavljene strane, ali su sve dosad izbegavali direktni kontlikt, piše „Gardijan“.

I pošto se godinama igraju vatrom, najnoviji konflikt za dobre poznavaoce prilika nije iznenađenje i malo je verovatno da će dovesti do direktnog sukoba, ali eskalacija tenzija u ovom ionako nemirnom regionu, neće doneti ništa dobro, navodi britanski list.

Sve više sunitskih arapskih država već je prekinulo diplomatske odnose sa Teheranom.

Ono što je već sada izvesno, najnovija kriza slabi izglede za diplomatsko rešenje u Siriji i Jemenu i to baš u trenutku kada se čini da bi pregovori mogli vrlo brzo da donesu rezultate.

Na prvi pogled radi se u verskim tenzijama između Rijada i Teherana, ali u suštini reč je o višedecenijskom rivalstvu zbog želje za dominacijom, navodi nemački ARD.

Dok Saudijska Arabija sebe vidi kao lidera svih sunita, zaštitnika svetih mesta Meke i Medine, Iran sebe doživljava kao vodeću silu šiitskih naroda u regionu.

Saudijsko pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, i juriš na saudijsku ambasadu u Teheranu kao odgovor na to, svakako su pogoršali ionako već zatrovane odnose.

Uprkos svim razlikama, između Saudijskog kraljevstva i Islamske Republike mogu se izvesti i neke paralele. Obe zemlje su pod uticajem snažnog osećaja islamske misije, koja ih ohrabruje u njihovim amicijama.

Obe brzo posežu za nasiljem, kako u inostranstvu, tako i kod kuće, naročito ako se ima u vidu veliki broj pogubljenja.

Sve veća međunarodna izolacija Rijada sa jedne strane i rastući regionalni uticaj Teherana koji je stvorio snažnu stratešku osovinu sa šiitskom vladom u Iraku, sirijskim i ruskim predsednikom Bašarom al-Asadom i Vladimirom Putinom pojačali su uzajamno neprijateljstvo.

Međutim, ravnotežu moći u regionu pored angažovanja Rusije u Siriji, uzdrmao je nedavno postignut atomski sporazum sa Iranom, podseća „Biznis insajder“.

A očekivano ukidanje sankcija Iranu će doneti ne samo političku već i ekonomsku moć što bi mogao da bude još jedan uzrok sukoba.

Teheran je već najavio da će udvostručiti izvoz nafte, što Saudijska Arabija, lider među izvoznicima nafte, shvata kao direktno ugrožavanje svojih interesa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike