U trendu

Iran izneo predloge o sankcijama i nuklearnim pitanjima

BEČ – Iran je danas saopštio da postoji izvesno razumevanje među stranama na nuklearnim pregovorima u Beču i da je spreman za brzo postizanje dogovora u oblastima u kojima su se stavovi približili, ali i da su ozbiljne nesuglasice i dalje prisutne.

„Čini se da se pojavljuje novo shvatanje problema i da postoji zajednička osnova između strana o konačnom cilju. Ali, put koji je pred nama nije lak i postoje ozbiljna neslaganja“, rekao je iranski pregovarač Abas Arakči državnim medijima, prenosi Rojters.

Arakči je poručio nakon sastanka da je iranska delegacija iznela predloge o nuklearnim pitanjima i ukidanju sankcija i da sarađuje na tekstu sporazuma, koji bi bar u oblastima u kojima postoje zajednički stavovi mogao biti brzo postignut.

Druga runda razgovora započela je u četvrtak u luksuznom bečkom hotelu.

SAD nisu prisutne jer je Iran odbio direktne pregovore, ali zvaničnici Evropske unije koji predsedavaju sastancima sprovode „šatl diplomatiju“ sa američkom delegacijom koja je u drugom hotelu preko puta.

Pregovarači rade na koracima koje bi obe strane morale da preduzmu, na ukidanju sankcija i prestanku nuklearnih aktivnosti, kako bi se vratile u potpunosti u saglasnost sa prvobitnim sporazumom, ali razgovori su se dodatno zakomplikovali nakon eksplozije u glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma u Natancu.

Kineski predstavnik u razgovorima Vang Ćun, potvrdio je ranije da će se pregovori, koji imaju za cilj oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, nastaviti i da su se svi učesnici – Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Iran – dogovorili da ubrzaju rad na određenim pitanjima, uključujući i ukidanje američkih sankcija Iranu.

Iran i SAD su, uz posredstvo potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prošle nedelje počeli indirektne razgovore na temu rešavanja problema oko nuklearnog programa Irana i ukidanja američkih sankcija Teheranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.