U trendu

Izrael će primiti 100 siročadi iz Sirije

Izrael će prihvatiti 100 sirijskih mališana, ratne siročadi, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Deci će biti dodeljena privremena dokumenta na period od četiri godine, a kasnije će dobiti puno državljanstvo, rekao je portparol tog ministarstva, čime je potvrdio navode televizije Kanal 10.

Na osnovu navoda te televizije, vlasti će nastojati da siročad usvajaju mahom arapske porodice u Izraelu, koje predstavljaju 17,5 odsto stanovništva te zemlje.

Članovima porodice siročadi takođe će biti odobren izbeglički status, preneo je AFP.

Izrael će koordinisati dolazak dece sa međunarodnim organizacijama, koje rade u Siriji, gde je od početka građanskog rata 2011. godine stradalo više od 310.000 osoba.

Direktorka izraelske humanitarne organizacije Gal Laski rekla je da su se u početku nadali da će primiti 1.000 siročadi, ali je ovaj potez pozdravila kao rezultat široke koalicije političkih organa i humanitarnih organizacija.

„Veoma je važno brinuti o onima kojima je to potrebno. Da neki dobri hrišćani nisu uradili isto za nas (Jevreje) za vreme Drugig svetskog rata, bilo bi nas mnogo manje ovde“, rekla je Laski.

Dodala je da veruje da je to bio prvi put da je Izrael ponudio azil stanovnicima države sa kojom Izrael nema diplomatske odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.